Kinų virtuvės patiekalai dažniausiai pasižymi šiomis savybėmis: jie paprasti, greit paruošiami, pigūs ir labai skanūs. Todėl verslūs kinai tuo naudojasi ir parduoda juos visame pasaulyje taip pat sėkmingai, kaip parduodamos picos. Ši taisyklė galioja ir jų gaminamoms sriuboms. Sunku būtų procesą pavadinti virimu, mat dažniausiai viskas vyksta wok keptuvėje ir joje vykstantys procesai apima ne vien virimą.

Vienok tai dar nereiškia, kad norint kiniško stiliaus sriubos būtina pėdinti į artimiausią kinų virtuvės restoraną, kur apkūnus kinas ant milžiniško dujinio degiklio pagamins jums išsirinktą patiekalą wok’e. Mokant bent šiek tiek šeimininkauti virtuvėje tam tikrus patiekalus galite visiškai sėkmingai, greitai ir svarbiausia – nebrangiai, pasigaminti patys. Šiandien kaip tik vienas iš tokių patiekalų: aštri rūgšti pievagrybių ir tofu sriuba (skamba kaip iš kinų restorano meniu, ane? Aš stengiausi 🙂 ).

Tofu – tai sojų varškė, gaminama iš sojų pieno. Yra daug sojų varškės rūšių, kurios skiriasi savo konsistencija ar paruošimo būdu. Nepasakosiu apie ją detaliau, tiesiog paminėsiu, kad jos galima rasti beveik visose maisto prekių parduotuvėse. Na didesnėse tai tikrai. Ji populiari vegtariškoje virtuvėje, o ir šią sriubą gana nesunkiai galite paversti vegetariška. Skonis nuo to nenukentės.

Aštri rūgšti pievagrybių ir tofu sriuba

  • 850ml sultinio
  • 200g. pievagrybių
  • 200g. tofu
  • 3 šaukštai sojos padažo
  • 1 šaukštas tamsaus sojos padažo
  • 2 1/2 šaukšto ryžių acto
  • 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • maltų juodųjų arba baltųjų pipirų
  • 1 kiaušinis arba 2 kiaušinių baltymai
  • džiovintos aitriosios paprikos dribsnių
  • svogūnų laiškų
  1. Viską susmulkiname: pievagrybius supjaustome, tofu susmulkiname į nedidelius kubelius, kiaušinį išplakame, krakmolą sumaišome su keliais šaukštais vandens į tyrelę.
  2. Nedideliame puode užverdame sultinį, beriame pievagrybius ir tofu, paverdame 2min.
  3. Supilame sojos padažą, actą, beriame pipirus ir paprikos dribsnius (jei nemėgstate aštriai - dribsnių galite neberti).
  4. Pradedame maišyti ir kartu pilti krakmolo tyrelę. Supylę sriubą maišome toliau, kol krakmolas išsimaišo, o sriuba šiek tiek sutirštėja. Nukaičiame puodą nuo viryklės.
  5. Dabar svarbu: į puodo centrą supilame išplaktą kiaušinį, mintyse suskaičiuojame iki 10 ir kinų lazdelėmis arba tiesiog šakute pamaišome puodą sukdami 5 ratus. Taip kiaušinis pasidalins smulkiomis, šilkinėmis draiskanomis ir pasklis po visą sriubą.
  6. Pilame sriubą į dubenėlius, užbarstome kapotu svogūnu, iškart patiekiame.

Va ir viskas. Viskam sugaišote 15min, produktai kainavo kelis eurus, o jūs turite 4 dubenėlius skanios ir šildančios sriubos.

pievagrybių ir tofu sriuba

Keli patarimai pabaigai. Tokių patiekalų sėkmė yra viską pasiruošti ir turėti po ranka – gamybos procesas vyksta greitai, todėl nebus laiko lygiagrečiai kažką smulkinti ar ieškoti.

Sultinys tiks vištienos. Norite vegetariškos versijos – naudokite daržovių sultinį. Jeigu turite pasiruošę iš anksto – tobulai tiktų sultinys kinų virtuvės patiekalams. O jei neturite laiko ir noro gaišti laiko sultinių gamybai – iš bėdos tiks ir buljonetė.

Gaminkite lengvai ir paprastai, o rezultatu džiuginkite savo šeimą ar draugus. Ši sriuba nustebins jus paprastumu ir skoniu, kurio (tiesą sakant) net ne kiekviename kinų restorane gausite, nes yra tokių, kurie tokią paprastą sriubą sugeba sugadinti. Bet aš ne apie tai. Kinų virtuvės patiekalai nebūtinai yra sudėtingi ar paslaptingi. Kartais puikūs ir nuostabūs dalykai ir labai paprasti. 🙂