Kartais būna taip, kad nusiperki dėžutę pievagrybių ir panaudojus vos kelis nutinka gyvenimas – nusipirkai stipriai per daug, nei tau reikėjo iš tiesų. Ką tokiu atveju su jais daryti?

Na, pievagrybiai yra gan populiarūs ir visi ras ką su jais veikti, nėra ką dirbtinai kelti dramos tekste siekiant pigaus populiarumo. Vienok jeigu pievagrybiai yra nedideli, ir ypač – jeigu jie rudi, tuomet galima pasinaudoti proga išbandyti naują receptą: lengvą ir paprastą vegetarišką ar net veganišką kiniško stiliaus pievagrybių sultinį, kurį vos per kelias minutes galima transformuoti į pilnavertišką sriubą, nuo kurios bus sunku atsitraukti.

Šiam sultiniui – su perspektyva sriubai – reikės visai nedaug produktų, ir pagrindinis jų yra pievagrybiai.

Proporcijos, skaičiuojant kiekį 2 asmenims, yra tokios:

200g. mažų pievagrybių
šaukštas sojos padažo
600ml vandens
keli šlakeliai augalinio aliejaus (naudoju rapsų, jo skonis neutraliausias)
druskos ir maltų baltųjų pipirų pagal skonį
smulkiai kapotų kalendrų ir svogūnų laiškų pateikimui.

Gamyba

Visų pirma nuvalome (šiukštu – neplauti!) pievagrybius ir išimame jiems kotelius.
Nerūdijančio plieno puode įkaitiname kelis šlakelius aliejaus ir sudedame kepuraites taip, kad kotelių vieta būtų viršuje, tarsi mažus dubenėlius. Žinoma, suberiame ir kotelius, pradedame kepti.

Čia labai svarbu jų neliesti ir nemaišyti! Ims kepti labai agresyviai – sumažinkite kaitrą, taškysis – pridenkite dangčiu. Mums svarbu, kad jie iškeptų neliečiami taip, kad jų galvučių duobutėse prisirinktų skysčio, kuris techniškai yra grybų sultys o faktiškai yra umami eliksyras.

Kai grybai ženkliai apkeps, galvutės prisipildys skysčiu ir namai ims kvepėti skrudinamais riešutais tai yra ženklas, kad reikia pilti sojos padažą, verdantį (ar bent karštą) vandenį, truputį pasūdyti, pabarstyti maltais baltaisiais pipirais ir uždengus dangtį neskubriai virti 5 minutes.

Praėjus šiam laikui – jis gana tikslus, tikrinti būklės nereikia – reikia nukaisti puodą. Šiame etape gaunamas veganiškas grybų sultinys, kurį galima naudoti tolimesnių patiekalų gamybai, kur reikia grybų ar daržovių sultinio.

Aš siūlau suberti šviežiai sukapotas kalendras ir svogūnų laiškus, išmaišyti ir pateikti dar karštą.

Lengvas, gaivinantis srėbaliukas, kuris sušildys ir atgaivins ligonį, jei tokių turite namie arba tiesiog pamaitins vegetarą irba kalorijas skaičiuojantį valgytoją.

Galima eiti dar toliau – dubenėlyje įmušti kiaušinį, pašlakstyti keliais lašais Tabasko ar kito aštraus padažo ir šakute išplakti. Į puodą įpilti dar vieną šaukštą sojos padažo, šlakelį ryžių acto ir šakute, kuria plakėte kiaušinį, pradėti puodo turinį maišyti ratu viena ranka, o kita ranka plona srovele supilti išplaktą kiaušinį. Jį mikliai sutrauks į dribsnius.

Va dabar galima dėti kapotus žalumynus, nedelsiant pilti sriubą į dubenį ir pateikti valgytojui.

Lengva, gardi, pagaminama mažiau nei per pusvalandį rūgšti kiniško stiliaus pievagrybių sriuba su kiaušiniu. Tokia, kuri sako – ir tu gali būti šefu savo virtuvėje!