Kaip išsivirti grybų sultinio jau esu rašęs. Tačiau tai turtingas, kompleksiškas sultinys. O egzistuoja ir paprastesnių grybų sultinių, skirtų kasdieniniams patiekalams gaminti – pavyzdžiu verdant grybų sriubas ar gaminant troškinius.

Šis sultinys yra kaip tik toks: jis paprastas, galima sakyti „grynas”, paruošiamas paprastai ir gali būti tiesiog šalutinis gamybos proceso produktas. Mat jis gaminamas iš džiovintų grybų, kaip taisyklė – baravykų. Ir juos vėliau galima naudoti kitų patiekalų gamybai.

Gamyba

Į puodą supilkite 3l vandens, užvirkite ir nukelkite nuo ugnies.

Suberkite tris – keturias saujas džiovintų baravykų, įmeskite 3 lauro lapelius, 5-8 juodųjų pipirų žirnelius, uždenkite puodą dangčiu ir palikite valandą pastovėti.

Po valandos grybus išgriebkite kiaurasamčiu, sultinį atsargiai nupilkite (ant dugno gali būti nuo grybų išskalautų žemės krislelių) ir naudokite savo reikmėms arba atvėsinę užšaldykite vėlesniam naudojimui.

Štai kaip viskas paprasta! Ar aišku, kodėl tai šalutinis produktas? Mat jo nereikia gaminti specialiai. Tarkime nusprendėte gaminti patiekalą, kuriam reikia džiovintų grybų. Absoliučia dauguma atvejų grybus prieš naudojimą reikia mirkyti, kad jie išbrinktų ir suminkštėtų. Štai ir puiki proga pasigaminti tokio sultinio!

Sultinys išties ryškus, sodrios spalvos ir labai aromatingas. Prisiminkite šį receptą, kai kitą kartą nutarsite užmerkti džiovintus grybus.