Aš nemėgstu lietingų vasarų. Nemėgstu, kai vasara prasideda per Jonines ir baigiasi per Žolines. Tačiau orų nepasirinksi – gali prie jų tik prisitaikyti. Geroji lietingos vasaros dalis yra anksti ir gausiai miškuose pasipylę grybai. Šiemet galima leisti sau prabangą rinkti tik tuos grybus, kuriuos mėgsti, prikaupti aromatingų miško gėrybių žiemai ir mėgauti viena, konkrečiai pasirinkta, grybų rūšimi mėgaujantis tik jai būdingais spalva, aromatu ir skoninėmis savybėmis. Tačiau ne visi metai būna tokie dėkingi. Būna, kad pareini iš miško surinkęs viską, kas valgoma, o krepšyje dar ir vietos nemažai likę. Ką daryti su tokiu rinkiniu? Ogi supinti viską į vieną puokštę ir tegul sumišę skoniai pamalonina gomurį.
Kreminė miško grybų sriuba
- 500g miško grybų
- 1l daržovių sultinio
- 1 svogūnas
- 1 skiltelė česnako
- šaukštas sviesto
- 100ml neriebios grietinėlės
- druskos, pipirų, čiobrelių
- Puode ant vidutinės ugnies ištipriname sviestą, jame apkepame susmulkintus svogūną, česnaką ir čiobrelius, kol svogūnas taps skaidrus.
- Sudedame smulkintus grybus, pasūdome, papipiriname ir pakepame ~5min.
- Supilame sultinį ir verdame 10min.
- Puodo turinį supilame į virtuvinį smulkintuvą ar maišytuvą ir suplakame iki vientisos masės.
- Supilame atgal į puodą, pakaitiname iki virimo ir iškart pateikiame paskanindami grietinėle.
Gardi, aromatinga, maistinga kreminė miško grybų sriuba. Esu matęs versijų, kai tokioje sriuboje naudojamas lydytas sūrelis (100g.) arba bulvės papildomam sotumui ir kremiškumui suteikti. Tačiau man ji gardi ir tokia.
Tiesa, galima tokios sriubos išsivirti ir žiemą, ji nebus identiška, bet bus panašiai gardi. Parduotuvėje nusipirkite šviežių grybų, kokius rasite tuo metu. Ir namie iš vakaro užmerkite gerą saują džiovintų baravykų. Prieš gaminant sriubą baravykus smulkiai supjaustykite ir meskite į puodą kartu su svogūnu. O vandens, kuriame mirko grybai, neišpilkite – naudokite jį sriubai virti kartu su sultiniu. O visa kita – kaip ir pirminėje recepto versijoje.