Aš niekada nesupratau Kovo 8-osios prasmės ir šios dienos lydinčios psichozės. Tarptautinė moterų solidarumo diena buvo oficialiai įteisinta po to, kai viena aktyvistė Kopenhagoje pasiūlė kasmet vieną dieną skirti dėmesio moters kovai už laisvę ir lygias teises. Bet aš niekada nesupratau, kodėl apie tai yra kalbama tik vieną dieną ir net ir jos metu retai kalbama apie tai. Kai buvau vaikas tai buvo diena, kai suaugę dėdės su pavytusiomis tulpėmis eidavo sveikinti svetimų moterų su Tarybinės moters diena, o šios privalėjo juos vaišinti bei girdyti. Kitą dieną viskas pamirštama ir grįžta į savo vėžes. Dabar yra panašiai tik su kitokia potekste – glėbiais perkamos tulpės, ofisuose vaikštoma po aukštus ir sveikinamos moterys. Apie ką sveikinamos? Apie galimybę reikalauti lygių teisių ir laisvės? Įsiklausykit – sveikinti todėl, kad kažkas kovoja už savo teises? Man tikrai sunku suvokti tokius sveikinimus.

Nori prisidėti prie lygių teisių? Prisidėk veiksmais. Nori padėti kitiems? Eik ir daryk. Nori daryti pasaulį geresniu? Eik namo ir nuoširdžiai mylėk savo šeimą. Kiekvieną dieną. Jei mes visi mylėsim savo šeimas bent taip, kaip mylim save – pasaulis savaime taps geresnis. Be lozungų ir tulpių.

Aš esu ilgametis kraujo donoras. Niekieno neskatinamas aš einu ir aukoju savo kraują, nes žinau, kad kažkam tai gali išgelbėti gyvybę. Ir aš manau, kad tai yra prasminga.

Paaukojus kraujo Nacionalinis kraujo centras padėkoja mažomis dovanėlėmis, ir visada – plytele juodojo šokolado. Jis puikus, bet šio šokolado gaunu dažnai, tai neretai jo namuose tiek, kad nežinia ką su juo veikti. Ir štai unikalus dalykas – šis šokoladas nėra labai gardus valgyti, bet jis puikiai tinka naminio karštojo šokolado gamybai. Štai kaip tai daroma.

Produktai:

  • 500ml pieno, geriau riebaus
  • 100g juodojo šokolado
  • 3-4 cinamono lazdelės
  • 2 šaukštai kakavos
  • truputis cukraus, keli krislai druskos
  • vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto

Realiai visus produktus matote viršuje esančioje nuotraukoje. Gamybai reikės viryklės, puodo ar prikaistuvio su rankena ir šluotelės.

Gamyba:

  • prikaistuvį statome ant vidutinės ugnies, pilame pieną, beriame cinamoną, cukrų, druską, vanilę
  • kai pienas užkaista sumažiname ugnį iki minimalios ir kaitiname jį ant užvirimo ribos, bet neužverdame, ~10min.
  • praėjus 10min. cinamonas atidavė savo prieskonį pienui, todėl jį išgriebiame ir beriame kakavą, įmaišome šluotele
  • tada beriame šokolado gabalėlius ir juos maišome šluotele, kol visiškai ištirpsta
  • dabar galime nukaisti ir patiekti arba maišant dar kaitinti kurį laiką: kuo ilgiau kaitinsite – tuo tirštesnis taps karštas šokoladas.

Viskas. Pateikiame puodeliuose su šviežia brioche bandele.

Tai minkštos prancūziškos bandelės, kurias reikia merkti į šokoladą, tada atkąsti ir kramtant dar užgerti šlakeliu karšto šokolado. Dangiškas malonumas, išties.

Norite pagerbti moteris? Nueikite į Nacionalinį kraujo centrą, paaukokite savo kraujo o iš gautos plytelės šokolado pagaminkite savo moteriai vėlyvus prancūziškus savaitgalio pusryčius ir nuneškite juos jai į lovą. Tiesiog atsikelkite anksčiau, pasirūpinkite vaikais bei namais ir leiskite jai pasimėgauti neskubriu savaitgalio rytu. Bent vieną dieną.

Ir kai pasijusite nuveikęs kažką gera – prisiminkite, kad jūsų paaukotas kraujas kažkam išgelbės gyvybę. Visą informaciją kaip tapti kraujo donoru rasite internete: kraujodonoryste.lt

O tulpes palikite tiems, kas nesupranta nei šios dienos nei jos prasmės.