Visai nejučia pastebėjau, kad per pastaruosius porą metų Lietuvoje išpopuliarėjo ne tik keraminės kepsninės, bet ir plovo gamybos ritualai. Ir čia aš tyčia panaudojau žodį ritualai, nes lietuviai, pamėgę vieną ar kitą dalyką gyvenime tampa jiems fanatiškai atsidavę.

Šiais karantino laikais, kai nebuvo galimybės keliauti po užsienius visi vėl atrado sodybas Lietuvoje. Savas ar draugų turimas. O dažnas sodybos savininkas būtinai gamina plovą, ir ne šiaip gamina – gamina jį ant „tikros ugnies“ ir taip kaip pridera. Tokiam plovo entuziastui tikras plovas yra tik virš gyvos ugnies, tik pagamintas kazane, būtinai iš avienos, būtinai su specialiais prieskoniais, česnako galva ir morkomis. Ir visais kitais, jo galva privalomais, produktais bei ritualais. Šiukštu nevalia reikšti savo nuomonę apie plovą – tai būtų didis įžeidimas maestro, besisukančio prie čirškančio ir rūkstančio puodo, atlikinėjančio šventas patiekalo gaminimo apeigas. O jei išdrįsite – greičiausiai maestro mes niekinamą žvilgsnį, atsidus tartum sutikęs kulinarinį analfabetą ir ilgai bei kantriai aiškins kaip gaminamas „tikras plovas“. Ir nepamirš pridurti, kad pagaminta bent kiek kitaip nėra verta vadinti plovu. Geriausiu atveju – ryžių koše su mėsa.

Įdomu tai, kad tokie savamoksliai maestro nėra net pasidomėję plovo istorija ir jų įvairove. Todėl labai smagu atsargiai tarstelti „o ką manai apie plovą su žuvimi?“ ir stebėti, kaip jo akyse plyšta sąmonė. Vienok plovas su žuvimi nėra toks jau neįprastas plovo pasaulyje. Kaip ir plovas su vištiena, su grybais, su žiediniais kopūstais, su granatais. Įkvėpkite: plovas su arkliena. Ir visi jie yra plovas. Plovo receptų yra šimtai, todėl menkinant vieną ar kitą plovą yra tiesiog neišprusimo demonstravimas.

Plovo pasaulis yra labai įvairus ir turtingas savo produktais, skoniais ir aromatais. Ir šį kartą aš noriu jums pasiūlyti pasigaminti kiek kitokį plovą, nei esate įpratę.

Plovas su riešutais

  • 800 g kubeliais pjaustytos veršienos
  • 500g ryžių
  • 2 svogūno galvos supjaustytos pusžiedžiais
  • 3 dideli pomidorai supjaustyti kubeliais
  • 1/2 aitriosios paprikos ankštis, smulkinta (arba džiovinti jos dribsniai)
  • 1/2 šaukštelio trinto kardamono
  • 1 cinamono lazdelė
  • 5 žvaigždanyžiai
  • 100 g. pistacijų ir anakardžių
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • aliejaus mėsos kepimui
  1. Ryžius nuskalaujame po šaltu vandeniu, užpilame vandeniu kad apsemtų ir paliekame brinkti.
  2. Mėsą kepame storadugniame puode ant įkaitinto aliejaus, kad gerai apskrustų iš visų pusių.
  3. Bekepant mėsą beriame svogūnus, kartais pamaišome kepdami.
  4. Beriame cinamoną, žvaigždanyžius ir kardamoną, pakaitiname, kad imtų sklisti aromatas.
  5. Suberiame pomidorus, sūdome, barstome pipirus ir išmaišome.
  6. Kelias minutes pakepę užpilame verdančiu, kad viską apsemtų, leidžiame užvirti, uždengiame puodą dangčiu ir paliekame troškintis ant minimalios ugnies.
  7. Po 45min. suberiame ryžius, paskleidžiame tolygiai paviršiuje, dapilame vandens jei trūksta (ryžiai turi būti vos apsemti) ir paliekame virti dar 20min.
  8. Puodą nukaičiame ir leidžiame ryžiams subręsti garuose ~15min.
  9. Tuo metu išlukštename riešutus, pasmulkiname peiliu ir paskrudiname sausoje keptuvėje.
  10. Atidengiame puodą ir plačia mentele atsargiai išpurename ryžius, sumaišydami juos su mėsa ir padažu. Maišant išimame cinamoną ir žvaigždanyžius.
  11. Pateikiame plačiose lėkštėse, apibarstydami skrudintais riešutais.

Tinkamų riešutų neturėjau, todėl paskrudinau kedro riešutus – jie pridėjo savito, puikaus aromato.

Bendrai paėmus plovas gavosi įspūdingas. Tiek, kad pie stalo tvyrojo tyla ir nesiliaujantis darbas žandikauliais. Kalbos prasidėjo tik ištuštėjus lėkštėms. Gardus, lengvas, labai aromatingas ir su nuostabiomis riešutų aromato ir tekstūros natomis.

Norit ryškesnės spalvos? Įdėkite kelis šaukštus pomidorų pastos ir šaukštelį rūkytos paprikos miltelių kartu su kitais prieskoniais. Jie priduos dar daugiau skonių, spalvos ir aromato.

Ir ne, čia nėra nei morkų nei česnako – plovas įmanomas ir be jų.

O šiaip dar būtų smagu pasigaminti tokį patį plovą, tik mėsą keisti veršienos ar avienos šonkauliukais – jie priduotų patiekalui dar daugiau skonių.

Domėkitės kulinarija bei gamybos technologijomis, nebijokite eksperimentuoti ir jūs atrasite vis naujus skonius bei aromatus. Kaip ir šis plovas, kurio gamybai nereikia nei sodybos, nei laužo nei kazano.

Skanaus!