Meškinis česnakas, arba liaudyje dar vadinamas žalčio, yra viena iš pirmųjų žolelių, kurios ankstyvą pavasarį išskleidžia savo šviežius, vitaminingus lapus. Jie sužaliuoja kartu su garšvomis, dilgėlėmis, pienių lapeliais ir yra tinkami sezoninės virtuvės patiekalams.

Meškinis česnakas laisvai dauginasi ir vegetuoja miškuose, tačiau sėkmingai auginami ir namų daržo lysvėse. Sutikus gamtoje nepamirškite, kad meškinis česnakas yra saugoma augalų rūšis, todėl jį galima skinti savo reikmėms, tačiau draudžiama beatodairiškai žaloti gamtą ir prekiauti meškinio česnako lapais. Lapais, nes būtent jie pasižymi švelniu česnakiniu pikantišku skoniu ir yra valgomi kartu su stiebeliais, o jei spėjo pražysti – kartu su žiedais.

Dabar, balandžio pabaigoje ir gegužės pradžioje yra pats ryškiausias meškinio česnako sezonas, tad jei žinote jų augimvietes  – eikite į gamtą ir jų pasiskinkite. Jums reikės 250-300g meškinio česnako lapų ir ~200g jaunų dilgėlės lapelių (gali būti su koteliais, jei jie dar nesukietėjo ir yra minkšti bei lengvai lankstosi). Parsinešę meškinio česnako ir dilgėlių lapus perrinkite, išimkite šiukšles jei pasitaikė ir nuplaukite šaltu vandeniu. Dabar jau galima gaminti sriubą.

Sriubos gamybai papildomai reikės:

  • 1 poro
  • 1 bulvės
  • 1 svogūno galvos
  • 2-3 saliero stiebkočių
  • 1 morkos
  • 1,2l daržovių sultinio
  • 30g. sviesto
  • kelių šlakelių aliejaus kepimui
  • druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Gamyba labai paprasta:

  • puode įkaitinkite aliejų ir jame ištirpinkite sviestą.
  • suberkite kubeliais pjaustytus svogūną, salierą, morką, bulvę ir porą. Gerai pamaišykite, kad daržoves tolygiai padengtų riebalai
  • sumažinkite ugnį ir troškinkite daržoves po uždengtu dangčiu 10min. Kartais pamaišykite, kad neprikibtų prie dugno.
  • supilkite sultinį, leiskite jam užvirti, virkite daržoves dar 10-15min.
  • suberkite dilgėlių lapus, pavirkite ~3min.
  • suberkite stambiai supjaustytus meškinio česnako lapus ir virkite dar 2min.
  • puodo turinį susmulkinkite blenderiu iki vientisos kreminės tekstūros trintos sriubos
  • vėl užkaiskite puodą, sūdykite ir gardinkite pipirais pagal skonį.
  • vos pradės burbuliuoti norėdama užvirti – nukaiskite sriubą.
  • patiekite gardindami keliais šlakeliais alyvuogių aliejumi arba grietinėlės šlakeliu, jei mėgstate. Tinka pateikti kartu su šviesios duonos ir sūrio skreubčiais.

Labai lengva, švelniai pikantiška ir maloniai soti trinta pirmų žalumynų sriuba. Tikėjausi, kad meškinio česnako skonis bus stipresnis ar net dominuos, tačiau jis buvo santūrus ir maloniai derėjo bendroje skonių puokštėje.

Tiesa, tiek meškinio česnako tiek dilgėlių stiebai yra gana daug pluošto turintys, todėl nusiteikit, kad juos trinti blenderiu teks kiek ilgiau nei tikitės. Arba liks nedideli nesutrintų lapų gabalėliai, kurie priduos sriubai papildomos tekstūros. Tai labiau net ne skonio, o asmeninės estetikos klausimas.

Ryškiai žalia, akį džiuginanti ir gomurį glostanti sriubelė. Kaip tik tai ko reikia ankstyvą pavasarį.

Ką daryti, jei meškinio česnako prisirinkote daugiau nei reikėjo sriubai? Yra dar kelios idėjos kur galima panaudoti šviežius jo lapelius:

  • gardinti aliejų – smulkinkit, užilkit lapus aliejumi ir leiskite pastovėti bent mėnesį. Turėsit puikų užpilą vasarą salotoms.
  • gardinti actą – baltojo vyno actą užpilkite lapais, palaikę mėnesį nukoškite – naudokite padažams ir pagardams
  • meškinio česnako sviestą – blenderiu sutrinat lapelius iki košės ir įmaišot į sviestą. Bus tobula užtepėlė arba uždėti gabaliuką ant steiko patiekiant
  • meškinio česnako pesto – gaminamas kaip tradicinis pesto, tik vietoje pinijų riešutų pabandykite skrudintus saulėgrąžų branduolius naudoti.
  • meškinių česnakų druska – sumaišykite stambią jūros druską su trintais česnakų lapais, paskleiskite ant skardos ir išdžiovinkite. Turėsite nuostabų prieskonį.

Štai kiek patarimų lapelių panaudojimui.

Skanaus! Ir smagių naujų patirčių sezoninėje virtuvėje!