Kažkuris iš mano gyvenime sutiktų žmonių yra pasakęs: „Aš taip mėgstu keptas bulves, kad jeigu jos būtų skystos – pilčiau į puodelį ir gerčiau per šiaudelį. Būtų skaniausias kokteilis pasaulyje!”. Visai atsitiktinai aš radau receptą, kuris išpildytų šią keistuolio svajonę. Tai – čekiška keptų bulvių sriuba su sūriu. Iškart pasakau, kad ne, tai nėra garsioji Bramboračka – šioji turtingesnė skoniais ir ingredientais. Joje naudojami grybai ir gali būti, kad apie ją parašysiu kai prasidės grybavimo sezonas. O kol kas apie kiek paprastesnę, bet galimai neprastesnę trintą kreminę sriubą, kurios pagrindas – keptos bulvės.

Šiai sriubai pagaminti  reikės visai nedaug produktų ir jie bus paprasti bei pigūs:

  • 3 didelės bulvės
  • 2 vidutinio dydžio svogūno galvos
  • 4-5 česnako skiltelės
  • 1l vištienos sultinio
  • 1 stiklinė pieno ar saldžios grietinėlės
  • šaukštas sviesto
  • prieskoniai: 2 lauro lapai, džiovintas čiobrelis, malti juodieji pipirai, druska pagal skonį
  • keli šlakeliai aliejaus kepimui
  • fermentinio sūrio trupinių ir šviesios duonos skrebučių pateikimui.

Sriubos gamyba vyksta paprastai, viename puode, todėl čiupkite savo mėgstamą ir statykite ant ugnies, pašlakstykite aliejumi ir tegul kaista.

Nuluptas ir nuplautas bulves supjaustykite nedideliais kubeliais ir meskite į puodą. Nemaišykite! Tegul kepa.

Tuo metu kubeliais supjaustykite svogūnus, plonomis skiltelėmis česnakus. Suberkite ant bulvių.

Kai pradės sklisti keptų bulvių aromatas tai bus ženklas, kad bulvės pradėjo šauniai skrusti, dabar jau galima mentele viską išmaišyti ir toliau kepti, kol svogūnai suminkštės, o bulvės skaniai apskrus. Kažkaip taip:

Dabar pats metas dėti sviestą, tegul tirpsta. Kartu berti prieskonius ir pamaišyti, idant karštuose riebaluose atsiskleistų jų aromatai.

Pakvipus prieskoniams galima supilti sultinį, mentele nugramdyti viską, kas prikibo prie dugno, palaukti kol užvirs ir sumažinus ugnį iki minimalios uždengti dangčiu. Tegul ramiai verda 25 – 30min.

Kol sriuba verda galima pasigaminti duonos skrebučių. Tam reiktų paimti kelias riekes šviesios duonos, supjaustyti nedideliais kubeliais ir pakepti ant keptuvės, kol jie taps traškūs ir dailiai apskrus iš visų pusių. Atidėti iki pateikimo.

Prabėgus numatytam laikui nukaičiame puodą, išgraibome lauro lapus. Puodo turinį sutriname rankiniu blenderiu iki vientisos kreminės masės. Dabar įpilame pieną ar grietinėlę, išmaišome ir vėl užkaičiame, kol iškils pirmi užvirimo burbuliukai.

Nukaičiame, paragaujame ar netrūksta druskos.

Pateikiame dubenėliuose, užberdami duonos skrebučiais ir fermentinio sūrio trupiniais.

Sriuba yra nuostabi keptų bulvių kopija. Joje dominuoja keptų bulvių su svogūnais skonis, papildomai kremiškas dėl sviesto ir pieno. Burnoje maloniai tirpsta sudrėkę skrebučiai, ant kurių tirpsta nuo šilumos sūrio trupiniai.

Soti, naminė, guodžianti, lengva ir kartu labai soti – fantastiškas rezultatas už tą kainą bei laiką, ką teko investuoti į sriubos gamybą. Ji puikiai pasotins ir šauniai sušildys dar vis žvarbiomis ankstyvojo pavasario dienomis.

Skanaus! 🙂