Restoraninio lygio šonkaulių paslaptis yra gana paprasta: jie yra apverdami, vėliau aptepami specialia glazūra ir pašaunami į orkaitę, kurioje yra pabaigiami gaminti kepant, o vėliau ir šiek tiek pagrilinant, kad glazūra apskrustų ir paskleistų lengvą dūmo aromatą.
Visa tai jūs sėkmingai galite pakartoti ir namuose. Dėkite šonkaulius į puodą, kai vanduo jau virs, įdėkite svogūną, česnako galvą, kelis pipirus, kelis gvazdikėlius, žvaigždanyžius kelis jei turite arba nykščio dydžio imbiero gabalėlį. Pasūdykite, įberkite truputį cukraus ir viską virkite ~40..50 min. kol mėsa suminkštės, bet dar nekris nuo kaulų.
O kol mėsa verda – pasiruoškite jai glazūrą.
Viename inde sumaišykite:
- 100ml aliejaus
- truputį druskos (šonkauliai verda sūriame vandenyje, druskos daug nereikia)
- šaukštą medaus
- kelis šlakelius sojos padažo
- šiek tiek aitriosios paprikos miltelių
- šaukštelį rūkytos paprikos miltelių (jei turite, neprivaloma)
- šaukštelį džiovinto česnako miltelių ar granulių
- šaukštelį džiovinto svogūno miltelių
- šaukštą pomidorų pastos
Visa tai išmaišykite ir gautu padažu aptepkite gerokai apvirusius ir dar karštus šonkaulius iš visų pusių, o tuomet sudėkite juos į kepimo skardą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite kol mėsa taps visai minkšta, o padažas šiek tiek apskrus. Mėsa bus minkšta, byrės nuo kaulo, paviršius bus glazūruotas ir kvepės dūmo aromatu.
Jei turite laiko – mėsą išvirkite iš vakaro, patepkite glazūra ir palikite jai susigerti į mėsą per naktį. Bus dar gardžiau.
Svarbu: jeigu nutarsite apvirti šonkaulius vieną dieną, o kepti – kitą, tuomet baigus virti palikite juos atvėsti sultinyje. Taip jie bus sultingesni. Kai puodo turinys atvės tuomet išimkite šonkaulius, nusausinkite ir aptepkite paruošta glazūra. Laikykite šaldytuve uždengtame inde.
Skanaus!