Soduose ir daržuose vyrauja savitos mados – apie tai jau esu pasakojęs. Todėl privalau paminėti dar vieną mados auką – agrastą. Tai visai nepelnytai pamiršta labai šauni uoga, kurią mano vaikystės laikais buvo galima rasti kiekviename sode. Tai dabar mes auginame šilauoges, remontantines avietes ar kelis derlius duodančias braškes. O štai kadaise daugumos uogų šaltinis buvo miškas – jame rinkome mėlynes, žemuoges, avietes. Soduose pagrindinės uogos buvo serbentai ir rankas badantys agrastai.
Nesakau, kad tai labai gardi uoga. Ji labiau įvairovei skirta. Dar ją tinka auginti sodybose – auga krūmas savarankiškai, žoles apipjovei ir uogas nusiskynei. Rudenį išgenėjai sausas ar senas šakas ir tiek tos priežiūros. O štai naudos agrastai turi daug. Apart to, kad jie turi nemažai rupios lastelienos, kuri yra puiki virškinamojo trakto šluota, jie turi organinių rūgščių, pektino ir seratonino. Dar agrastai padeda nuo kolito, avitaminozės ir vidurių užkietėjimo.
Kiek tame tiesos aš nežinau, nesu medikas. O kad ši uoga gali virsti įdomiu padažu, tą galiu pasakyti tvirtai.
Parenkat dubenėlį agrastų. Tiks ir sunokę ir nelabai. Nuskabote jiems barzdeles ir uodegėles.
Sumetate uogas į blenderį, kartu – vienos česnako galvos skilteles, nuluptas.
Dar reikia druskos šiek tiek, pagardui krapų ir petražolių šakelių. Proporcijas parinkite ragaudami, įmaišydami daugiau vieno ar kito priedo.
Viską sublenderiuojate iki vientisos, šviesios masės. Norint visai estetiško rezultato rekomenduoju dar petrinti per sietelį, tuomet padaže neliks sėklyčių. Man jos netrukdo, todėl su petrynimu nesivarginau. Gavosi kiek rūgštokas, gaivus ir ryškus padažas, kuris puikiai tiks prie riebių mėsos kepsnių. Aš jį laikau tiesiog indelyje šaldytuve.
Kitas receptas, kuris man pasirodė viliojantis – radau internetuose – tačiau jo dar nespėjau išbandyti. Pasidedu jį čia, kad būtų po ranka. Gal dar spėsiu išbandyti. O jei ne – turėsiu paruoštuką kitiems metams.
Padažui reikia:
Svogūnus ir česnaką smulkiai sukapoti.
Puode sumaišyti aliejų su vandeniu ir užkaisti.
Suberti svogūnus, česnakus ir patroškinti maždaug penkias minutes.
Suberti kumino sėklas, kalendrą ir imbierą.
Maišant pakaitinti dar porą minučių, kad prieskoniai atskleistų savo aromatus.
Suberti agrastus, supilti citrinos sultis, actą ir cukrų.
Maišant virinti ant nedidelės kaitros apie 10 – 15 minučių, kol agrastai suminkštės ir ims bliukšti.
O tuomet, šiek tiek praaušinus viską sutrinti blenderiu ir pertrinti pro sietelį, kad neliktų sėklelių.
Pagardinti trupučiu maltais čili.
Užmatyta pas Aušrą tinklaraištyje „Tarp vėjo gūsių„. Reiks išbandyti.