Keli žodžiai apie paprastus, klasikinius padažus majonezo pagrindu.

Taip, majonezas savaime yra bazinis šaltas prancūziškas padažas, plačiai paplitęs mūsų virtuvėse. Tačiau jis yra ir bazė kitiems padažams gaminti. Pavyzdžiui Tartar padažas gaminamas majonezo pagrindu.

Majonezo pagrindu galima pagaminti dar kelis nesudėtingus, gardžius šaltuosius padažus.

Verte sauce

Jo gamybai reikia žalumynų – pats žodis verte verčiamas kaip žalias. Sauja špinatų lapų be kotelių, saujelė petražolių lapelių ir dviejų peletrūno (dar žinomo kai estragonas) šakelių lapelių.

Užverdame puode nedidelį kiekį vandens is trumpam įmetame nuskintus lapelius į verdantį vandenį, tokiu būdu blanširuojame žalumynus. Jie tampa minkšti ir dar ryškesnės žalios spalvos.

Lapelius išgriebiame iš puodo, dedame į blenderio indą, užpilame kelis šaukštus šalto vandens ir blenderio pagalba viską susmulkiname į žalią, aromatingą košelę. Techniškai turėtume naudoti šių trijų žalumynų sultis, tačiau kam vargintis su sulčiaspaude, kai turime blenderį, kuris sukuria labai panašų rezultatą?

Šią košelę sumaišome su majonezu santykiu 1:2 (dalis žalumynų, dvi dalys majonezo). Gauname labai gražų ir aromatingą majonezinį padažą.

Sauce Vincent

O štai šį padažą pagaminti irgi labai paprasta. Jūs tiesiog pagaminate Tartar padažą, vėliau pagaminate Verte padažą. Ir abu šiuos padažus sumaišote tarpusavyje lygiomis dalimis.

Štai jums Vincent padažas.

Abu šie padažai skirti gardinti žuvį – pateikiant ją virtą arba keptą padažai pateikiami indeliuose su žuvimi.

Turint ryškų ir skoningą padažą pagrindinis produktas (šiuo atveju žuvis) gali būti paruošiamas visai paprastai, tiesiog papildomai naudojant druską. Visą likusią skonio paletę jam papildys padažai.

Mėgstate majonezą? Gal būt gaminate jį patys? Tuomet pabandykite ir šiuos padažus. Gal jie taps jūsų mėgstamiausi?