Jeigu jums pabodo klasikiniai, dažniausiai gaminami garnyrai – keptos bulvės, bulvių košė, grikiai ar ryžiai, tuomet kviečiu pasigaminti klasikinį anglišką patiekalą, labai populiarų JAV. Tai makaronai su sūriu, dar žinomi kaip Macaroni and Cheese ar tiesiog mac ‘n’ cheese.

Būtent makaronai, mat šiam patiekalui gaminti naudojama macaroni pastos rūšis. Tai – plono vamzdelio formos, šiek tiek lenkti neilgi pastos vamzdeliai. Jie naudojami todėl, kad padažas patenka į vamzdelio vidų ir užpildo jį. Kita vertus, jeigu neturite makaronų, tuomet naudokite kitas trumpąsias sudėtingos formos pastas, idant padažas turėtų prie ko prilipti ir likti ant pastos valgant – pavyzdžiui fusilli, rotini, kriauklių formos ar pan.

Mac ‘n’ cheese turi ne vieną gamybos būdą. Labiausiai mėgiami tie, kuriems gaminti naudojamas bešamelio padažas ir kelių rūšių sūriai. Makaronai užpilami padažu kepimo formoje, dar papildomai užbarstomi storu sūrio sluoksniu ir kepami orkaitėje, kol sūris ima ruduoti ir skursti. Ši patiekalo versija yra gardi, labai „naminė“, guodžianti. Tačiau ji yra be galo kaloringa ir sunki.

Man labiau patinka itališko stiliaus mac ‘n’ cheese su parmezano sūrio padažu, ja aš ir noriu pasidalinti. Ji lengvesnė, greičiau paruošiama ir labiau kreminė.

Gamyba

Ant ugnies dedame puodą su vandeniu, dosniai sūdome (nes didžioji druskos dalis vis tiek liks vandenyje, be to juo mes sūdysime patiekalą) ir užvirus dedame makaronus. Pamaišome, kad nesuliptų ir paliekame virti. Makaronus verdame nepilnai, iki al-dente būsenos, kuomet jie būna dar truputį neišvirę. Tai turėtų trukti ~10min, bet geriau vadovaukitės gamintojo nurodymais ant pakelio.

Kol makaronai verda pasiruošiame kitus produktus: smulkiai sutarkuojame ~100g. parmezano sūrio, kubeliais supjaustome 100g. sviesto, įsipilame 100ml pieno ir susirandame maltų juodųjų pipirų. Tai visi produktai, kurių mums reikės.

Kaičiame kitą puodą ant vidutinės ugnies, jame ištirpdome kubelį sviesto ir beriame žiupsnį juodųjų maltų pipirų. Pipirų reikia nemažai, jie suteiks papildomo pikantiškumo. Kai subertus pipirus išmaišėme, tuomet pilame pieną ir imame jį maišyti šluotele. Dedame dar vieną sviesto gabalėlį ir vėl maišome šluotele, kol jis ištirpsta ir įsilieja į pieną. Mūsų tikslas gauti kreminę emulsiją. Taip vieną po kito sudedame ir įmaišome visą sviestą. Gauname kreminį pieno – sviesto padažą.

Kai makaronai išverda jų nenukošiame, o kiaurasamčiu sudedame į puodą su padažu ir jau mentele juos išmaišome, kad padažas padengtų visus makaronus. Sumažiname ugnį iki mažos. Dabar beriame saują tarkuoto sūrio ir maišome mentele, kad sūris ištirptų ir imtų veltis ant makaronų. Jei padažas pernelyg sutirštėjo įpilame šiek tiek vandens, kuriame virė makaronai ir maišome toliau. Kai sūris pilnai ištirpo ir išsimaišė dedame kitą sūrio saują ir taip kartojame procedūrą, kol visas sūris bus sudėtas, ištirpęs ir tiršto padažo pavidalu padengs visus makaronus.

Dabar jau galime nukaisti ir pradėti serviravimą, šiuos makaronus su padažu pateikdami kaip garnyrą prie pagrindinio patiekalo.

Patarimai

Galime ir pačius mac’n’cheese’us pateikti kaip pagrindinį padažą, gardindami juos papildomai pesto padažu. Tai suteiks papildomo skonio ir aromato.

Galima į patiekalą įmaišyti troškintų daržovių, keptos šoninės skrebučių.

Galiausiai šį patiekalą galima paversti tradiciniu šveicarų valgiu Alplermagronen (Alpių piemenų makaronai): pagardinkite patiekalą obuolių padažu, miltais apibarstytais ir skrudintais svogūnais, kumpiu (ir gal būt kubeliais virtomis bulvėmis). Suvalgius šią patiekalo versiją tikrai būsite sotūs ir energingi tiek, kad užtektų jėgų visą dieną kopinėti Šveicarijos Alpėmis 🙂