Galvą guldau: tokio patiekalo jūs dar nevalgėt. Sakartvelo virtuvės gėris žvarbiems rudens vakarams – bus kaip tik tiems, kas ieško paguodos belaukdami šildymo sezono pradžios. Labai paprastas, gana greitas ir tikrai guodžiantis patiekalas, kuris sušildo taip, kad net tenka prakaito lašą nubraukti.

Produktai:

  • ~800g. liesos mėsos – tinka veršiena, kalakutiena arba kiaulienos nugarinė
  • 3 svogūnai, pjaustyti pusžiedžiais
  • 2-3 šaukštai kartveliškos adžikos
  • 400ml trintų pomidorų (tiks ir konservuoti)
  • 4 skiltelės česnako
  • puokštelė kalendros ir petražolių lapelių
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • aliejaus kepimui

Gamyba:

  • mėsą supjaustome vieno kąsnio gabaliukais ir apkepiname ant aliejaus lengvai paskrudindami;
  • suberiame svogūnus ir apkepame kelias minutes pamaišydami kol svogūnai ims gelsti;
  • barstome druską ir pipirus, dedame adžiką ir įmaišome, pakaitiname porą minučių;
  • pilame trintus pomidorus, pamaišome ir leidžiame viskam ramiai pukšėti ~5min.;
  • tuo tarpu smulkiai sukapojame česnaką, kalendrą ir petražoles, įmaišome į keptuvę;
  • nukaičiame ir leidžiame pravėsti ~5min. Patiekiame.

Klasikinis patiekimas – karštame dubenėlyje, galima užbarstyti tarkuoto sūrio. Tik va bėda, kad originaliai sūris turi būti suluguni – tai specifinio skonio sakartveliškas sūris, kurio man neteko matyti Lietuvoje. Galima būtų ieškoti puskiečio sūrio atitikmens, bet šį procesą palieku jūsų nuožiūrai.

Aš patiekalą valgiau tiesiog su ryžiais, blogai nebuvo.

Apie patiekalą: neapsigaukite jo paprastumu. Jis kitoks, nei visokie aštrūs troškiniai iš Lotynų Amerikos virtuvių. Jis savitas ir į nieką nepanašus. Bet jis gardus ir šildantis. Ryškus ir pasotinantis. Žodžiu kaip tik tai, ko geidžia širdis vėstančių orų sezonu.

Įžvalgus kazano mėgėjas greičiausiai jau suprato, kad tai – vieno puodo patiekalas, kurį galima gaminti kazane ir valgyti tiesiog lauke, gamtoje. Vėsų rudenį jis bus ypač tinkamas sušildyti rankas dubenėlio šiluma ir skrandį pikantišku maistu.

Būkite sveiki! 🙂

P.S. nuotraukos nėra – nes nėra ką labai fotografuoti. Mėsos gabaliukai raudoname padaže ir tiek. Na beveik taip, kaip iliustracijoje viršuje, kurią man maloniai suteikė Unsplash.