Vasara persirito į rugpjūtį, derlingiausią daržo mėnesį. Tai reiškia, kad cukinijų jau priaugo tiek, kad visi atsivalgė jų visomis formomis ir dabar bando jas įpiršti giminėms bei draugams. Tai reiškia, kad pagal sezoninės virtuvės tradicijas atėjo metas pasidalinti dar vienu cukinijų panaudojimo receptu su jumis. Kur dėti cukinijas? Čia jūs rasite atsakymą į šį klausimą, mat visai nesvarbu, ar cukinija jauna, ar jau lietuviškai perauginta – tiks šiam patiekalui gaminti.

Cukingulis, beje, nėra tikrasis šio patiekalo pavadinimas. Originaliai jis vadinamas netraškiu cukinijų pyragu. Tačiau paragavus rezultato vaikai netikėtai išdrožė, kad tai – cukingulis. Suprask, skonis kaip kugelio, bet pagaminta iš cukinijų. Šis patiekalas puikiai tiks savaitgalio pabaigai, kai jau atsivalgėte visko, todėl net nebežinia ką pasigaminti vakarienei. Cukingulis paprastas, neapsunkinant nei savo gamyba nei jausmu pavalgius patiekalas.

Produktai

  • 300-400g. tarkuotų cukinijų be žievės, nuvarvintų ir nuspaustu sulčių pertekliumi
  • 1 smulkiai kapotas raudonasis svogūnas
  • 2 rutuliukai Mozzarella sūrio – apytiksliai 200g. – stambiai sutarkuoto
  • pora saujų tarkuoto puskiečio sūrio
  • keli svogūnų laiškai ir petražolių lapeliai – smulkiai sukapoti
  • 1/2 stiklinės miltų
  • šaukštelis kepimo miltelių
  • 100ml pieno
  • 2 kiaušiniai
  • šaukštas alyvuogių aliejaus
  • šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų

Gamyba 

  • kiaušinius, aliejų ir pieną išmaišykite virtuviniame kombaine
  • suberkite miltus ir kepimo miltelius, išmaišykite
  • sudėkite cukinijas, svogūnų laiškus, petražoles, svogūną ir Mozarella sūrį ir švelniai įmaišykite iki tolygiai sumišusios masės

  • įjunkite orkaitę nustatę +200C temperatūrą. Režimas – „viršus ir apačia” arba „ventiliatorius su grilium”
  • vidutinio dydžio indą išklokite kepimo popieriumi. Patarimas: popierius klosis lengviau, jei prieš tai jį sušlapinsite vandeniu:

  • ant popieriaus išdrėbkite ir tolygiai paskleiskite būsimo cukingulio masę bei apkarpykite popieriaus perteklinius kraštus

  • ant viršaus užbarstykite puskiečiu sūriu ir pašaukite į orkaitę

Kepkite, kol sūris paviršiuje taps ryškiai ir dailiai rudas bei apskrebęs. Aš kepiau valandą, gal net su trupučiu.

Kai išimsite – nenustebkite, kad patiekalas bus gana drėgnas. Tokia jau ta cukinijų dalia, būti drėgnoms. Bet tai nereiškia, kad neiškepę, anaiptol. Kadangi drėgna, todėl bus nevalgomai karšta – palikite cukingulį ant stalo pravėsti bent 15min ar pusvalandį. Valgyti kaip kugelį.

Beje, į tešlą galima įmaišyti smulkiai pjaustytos mėsos, jei liko nuo kepimo ant grotelių. Aš kepiau vištienos šlauneles, todėl likusias nukaulinau, atskyriau odą ir susmulkinęs kubeliais sudėjau į patiekalą. Dūmo aromato vištiena čia labai tiko.

Cukingulį galima valgyti vieną kaip kugelį. Galima kitą dieną pašildyti ir naudoti kaip garnyrą pagrindiniam patiekalui. O svarbiausia – jo dėka galima gardžiai ir naudingai sunaudoti jums įkyriai įpirštas cukinijas. Labai neliūdėkit – jų sezonas netrukus baigsis 😉

Skanaus!