Sveiki, mielieji skaitytojai! Kaip jūs, ar dar gyvi po švenčių? O kaip sekasi įgyvendinti naujametinius pažadus daugiau judėti ir sveikiau maitintis? Noras mesti karantino metu sukauptus papildomus kilogramus dar nedingo? Šaunuoliai! Aš jus palaikau ir prisidedu prie jūsų iniciatyvos – patarsiu kaip gana paprastai pasigaminti skanaus, bet sveiko maisto. Taip taip, norint mesti svorį nebūtina vien kopūsto lapais misti, yra ir kitų draugiškų patiekalų.
Menkė – man labai patinka ši žuvis, tiksliau jos file. Ji yra balta žuvis, greit ir lengvai paruošiama, turi be galo daug baltymų, kurie mikliai padovanoja sotumo jausmą, tačiau neapkrauna organizmo kalorijomis. Šiandien vienas receptas, gaminamas Provanso stiliumi. Tai reiškia – daug gero alyvuogių aliejaus, pačių alyvuogių ir menkės draugių petražolių.
Menkė pomidorų padaže provanso stiliumi
- 800g. menkės file be kaulų ir odos
- 1/2 citrinos
- 1 svogūnas
- 3 česnako skiltelės
- 800g. šviežių arba konservuotų savo sultyse pomidorų
- 100g. alyvuogių (spalva nesvarbi)
- druskos, pipirų, džiovintų bazilikų, petražolių lapelių
- alyvuogių aliejaus kepimui
- Menkę supjaustome porcijiniais gabalėliais, pasūdome, pašlakstome citrinos sultimis.
- Svogūną ir česnaką supjaustome mažais kubeliais, suberiame į šaltą keptuvę.
- Dosniai įpilame gero alyvuogių aliejaus ir užkaičiame vidutinę ugnį.
- Neskubriai apkepame (pasiruojame) svogūnus aliejuje, kai jie suminkštės - beriame bazilikus ir pilame smulkintus pomidorus.
- Pomidorams ėmus pukštėti beriame truputį druskos, maltus pipirus ir į keptuvę dedame menkės gabalėlius tai, kad jie būtų kuo labiau panirę į padažą.
- Uždengiame dangčiu ir ant vidutinės ugnies troškiname 10min.
- Beriame petražolių lapelius, smulkintas alyvuoges ir uždengę patroškiname dar porą minučių.
- Nukaičiame, į lėkštes dedame menkę ir dosniai apipilame padažu, patiekiame.
Žinoma, klasikiniu atveju šį patiekalą dera pateikti su šviežios bagetės gabalėliais, idant ją būtų galima mirkyti padaže ir ja galėtume iššluostyti lėkštę iki paskutinio padažo lašo. Bet juk jūs laikotės svorio metimo plano, todėl šis patarimas tėra rekomendacinio pobūdžio. Bet šviežia balta duona čia labai tinka…
O apskritai patiekalas labai paprastas, greitai paruošiamas ir išties gardus. Jis gardus valgant karštą, jis gardus ir kitą dieną, bet jau valgomas kaip šaltasis užkandis.
Svogūnų, šiukštu, neperkepkite – juos reikia tik švelniai apkepti, ne karamelizuoti. Todėl jie dedami į šaltą keptuvę ir kaitinami nestipriai.
Štai toks sveikuoliškas patarimas metų pradžiai, jei neprarasite užsispyrimo tęsti sveiko gyvenimo programą, bet pritrūksite įkvėpimo gaminti – būtinai parašykite man komentarą. Aš pasistengsiu parinkti jums daugiau paprastų, bet gardžių patiekalų ir papasakosiu kaip juos pasigaminti savo virtuvėje.
Būkite sveiki ir nepraraskite motyvacijos! 🙂