Kartu su vasaros pradžia pasipila šviežios daržovės – pirmosios bulvės, morkos, baltieji kopūstai, prieskoniniai žalumynai. Jie dabar patys geriausi: švieži, minkštučiai, kupini sulčių, aromato, vitaminų ir mikroelementų. O svarbiausia – jie sutverti iš tos minkštos ir lengvai įsisavinamos lastelienos, kuri taip naudinga mūsų organizmui. Šviežių daržovių sriubos ir troškiniai populiarūs visame pasaulyje. Visi išsiilgsta po žiemos pirmųjų daržovių. Šios sriubos nuo neatmenamų laikų populiarios ir Lietuvoje. Štai aš vasaras leisdavau pas senelius kaime, ir vienas iš ryškių kaimiškų prisiminimų yra šviežių kopūstų sriuba.
Valgį anuomet gamindavo ant malkomis kūrenamos viryklės. Kartu su pusryčiais šeimininkė pagamindavo ir pietus – vasarą darbai darbus veja, nėra kada prie viryklės stovėti. Visų pirma iš šviežios kiaulienos išvirdavo sultinį. Kiaulieną dėdavo su šviežiomis virtomis bulvėmis į dubenį ir pašaudavo į tos pačios viryklės orkaitę, kad neatvėstų. O sultinyje virdavo šviežių kopūstų sriubą su jaunomis morkomis, bulvėmis ir krapais bei petražolių ar čiobrelių lapeliais. O vasarai įpusėjus dar ir vieną kitą raudonžandį pomidorą įpjaustydavo. Būdavo labai skanu… su šaukštu rūgščios grietinės ir rupios, naminės juodos duonos rieke.
Dabar pats metas išsivirti šios lengvos, vasariškos sriubos.
Šviežių kopūstų sriuba su daržovėmis
- 2,5l kiaulienos sultinio
- nedidelės gūžės vasarinio kopūsto
- 2-3 bulvių
- 2-3 pomidorų
- 2-3 nedidelių šviežių morkų
- žiupsnio kapotų krapų užbarstymui
- grietinės
- Susmulkinkite daržoves: morkas pusiniais griežinėliais, bulves kubeliais, kopūstą plonais šiaudeliais, pomidorą - kubeliais.
- Užvirkite sultinį, suberkite bulves ir morkas, pavirkite 5min.
- Suberkite kopūstus, pavirkite dar 10min.
- Dabar suberkite pomidorus, paragaukite, jei reikia - pasūdykite. Pavirkite 5min.
- Nukelkite puodą nuo ugnies, suberkite kapotus krapus ir uždengę leiskite pastovėti 10min.
- Pateikite su grietine ir juoda rupia duona.
Daržovių, ypač jaunų daržovių, sriubos išverda greitai, todėl stenkitės jų nepervirti. Tegul daržovės būna nesukritę, turi šiek tiek švelnaus traškumo. Pomidous rinkitės gerai sunokusius, prieš smulkinant perliekite verdančiu vandeniu ir nulupkite odelę. Sriubą virkite ant nedidelės ugnies, kad nebūtų gausaus kunkuliavimo.
Su tiek sriubos, kiek išvirs iš minėtų produktų pamaitinsite 6 žmones. Stenkitės, kad sriubos neliktų kitai dienai – dabar, tik išvirta ji pati skaniausia. Pašildyta kitą dieną ji bus jau ne tokia gardi.