Sveiki išgyvenę švenčių maratoną! Sveikatos jums ir stiprybės! 😉 Idant sveikata greičiau pasitaisytų – metus pradėsiu nuo pagirių sriubos recepto, tiksliau – nuo sriubos, kuri originale ir vadinama „pagirias naikinanti sriuba“. Aha – sakysite jūs – kalbėti apie tokią sriubą pasibaigus pagirioms tas pats kaip apie apsaugą gavus teigiamą testo rezultatą. Bet aš turiu rimtą pasiteisinimą: prieš bet ką publikuodamas šiame bloge jums aš viską išbandau, pagaminu, paragauju pats ir tik tik tada pateikiu savo subjektyvias išvadas. Ne išimtis buvo ir šis kartas – aš drūtai atsigėriau sutikdamas Naujuosius, pabudau nelaimingas ir pažvelgiau į juodai – baltą pasaulį. O tada ėmiausi sriubos, kuri – užbėgant išvadoms už akių – išties savo darbą atlieka puikiai. Todėl kaip tik dabar apie ją rašau čia, idant jūs kada nors pasinaudotumėte mano patirtimi ir viską iš anksto numatę galėtumėte jos pasigamint kai to tikrai reikės.

Dar nedidelis nuokrypis apie pagirių sriubas. Visi su pagiriomis kovoja savais būdais, turi savų receptų ir verda savas sriubas. Aš tik noriu paminėti, kad viena iš didžiausių klaidų yra manyti, kad pagirioms tinkama sriuba, kuri verda kelias valandas ir jai reikia viso krepšio skirtingų produktų. Tie, kas taip sako arba nieko nenusimano maisto gamyboje arba nėra turėję rimtų pagirių. Tie, kas išmano ir vieną ir kitą sritį jums vienu balsu patvirtins, kad pagirių sriuba turi būti maksimaliai paprasta ir nereikalaujanti daug pastangų, bei išvirti turi greitai. Nes nėra nei sveikatos nei kantrybės barškintis prie puodų kelias valandas, kai pasaulį matai juodai – baltomis spalvomis.

Chedžan-guk, arba originaliai  해장국, yra nacionalinė korėjiečių virtuvės sriubų grupė. Taip, žmonės geria nuo neatmenamų laikų, pagirias pažino dar prieš mūsų erą ir ilgainiui sukūrė visą sriubų grupę, kurių pavadinimas kilęs nuo pagirių malšinimo proceso. Jeigu tikėti internetais, tai pirmieji rašytiniai šaltiniai šią sriubą mini dar 10 mūsų eros amžiuje ir apima visą sriubų įvairovę, kuri (kaip, antai ramenas) savo sudėtimi ir receptūra kinta priklausomai nuo regiono ir sezono. Nesigilinsiu daugiau į detales, kam jos rūpės – pasidomės plačiau savarankiškai, tik paminėsiu, kad mano gaminta sriuba vadinama konamul chedžan-guk. Iš recepte paminėtų produktų pagaminsite 5 dosnias porcijas sriubos.

Konamul chedžan-guk

  • 250g. jautienos išpjovos arba mentės
  • 250g. ridikėlių
  • 200g. daigintų pupelių
  • 1 didelis raudonasis svogūnas
  • 1 nedidelis poras - baltoji dalis
  • 4 skiltelės česnako
  • 1 šaukštas be kaupo aitriosios paprikos dribsnių
  • 2 šaukštai žuvies padažo
  • 3 šaukštai sojos padažo
  • 2 šaukštai ryžių acto
  • 2l verdančio vandens
  • keli šlakeliai aliejaus
  • smulkintų svogūnų laiškų pateikimui
  1. Pagaminame prieskonių užpilą: nedideliame indelyje sumaišome smulkiai sukapotą česnaką, paprikos dribsnius, actą, sojos bei žuvies padažus.
  2. Pasiruošiame produktus: mėsą supjaustome plonais šiaudeliais, svogūną - pusžiedžiais, ridikėlius - šiaudeliais, porą - plonais trumpais šiaudeliais.
  3. Puode įkaitiname aliejų ir apkepame jautienos šiaudelius.
  4. Įmetame svogūną bei ridikėlius, pakepame porą minučių, supilame prieskonių užpilą ir išmaišome.
  5. Pakaitiname dar porą minučių ir supilame vandenį, nugramdome dugną, jei kas prilipo.
  6. Verdame 20min., sumetame poro šiaudelius ir pupelių daigus, paverdame dar 5min.
  7. Nukaičiame, pateikiame dubenėliuose, apibarstant svogūno laiškais. Jei trūksta aitrumo - papildomai pabarstoma šviežia kapota aitriąja paprika.

Idealiu atveju vietoje vandens derėtų naudoti ilgai virtą, sodrų jautienos sultinį – gydomasis efektas būtų dar stipresnis. Tačiau ir vandens bazėje sriuba gavosi labai vykusi.

Visi, kas kartu valgė šią sriubą prašė papildomo priedo ir džiaugėsi, kad dar nepabaigus valgyti sugrįžo gyvenimo spalvos ir harmonija.

Išviriau, išbandžiau – legendos nemeluoja. Ši sriuba ne tik gardi, bet ir gana efektyviai naikinanti pagirias. Sušildo, pamaitina ir nuramina. Ir jeigu turite įprotį „gydykis tuo, nuo ko susirgai“ aš nuoširdžiai sakau, kad tai labai nevykusi mintis. Geriau išvirkite tokios sriubos ir jos suvalgę ramiai pagalvokite apie nepakeliamą būties lengvumą.

Gerų beprasidedančių metų mielieji! 🙂