Antiena yra prabangių patiekalų sinonimas. Anties krūtinėlė ar kulšelė yra siūloma kaip prabangus patiekalas solidžiame restorane. Tokių patiekalų šventėms ar ypatingoms progoms galima pasigaminti ir namuose, ypač kai prieš šventes didesni prekybos centrai atveža tikrai nebrangių ančiukų. Galima pirkti kelis, iš jų išpjauti krūtinėles, kulšeles, na dar jei labai norisi – petukus ir sukurti prabangių patiekalų šventiniam stalui. Ir tai kainuos kur kas pigiau, nei atskirai pirkti tik krūtinėles ar kulšeles.

Tačiau štai kur bėda – be krūtinėlės ir kulšelių ančiuke nelabai kas yra vertinga ar tinkama valgių gamybai. Lieka kaulėtas karkasas su šiek tiek mėsos. Ką su juo daryti? Žinoma, kad virti sultinį, kurį vėliau galima naudoti prabangioms sriuboms ar troškiniams gaminti.

Nusipirkite porą šviežių ančiukų, kai jie bus pigūs. Išpjaukite kulšeles, krūtinėles ir petukus, atidėkite juos kitiems patiekalams. Nupjaustykite nuo likusio kūnelio riebalus – jų būna nemažai, bet sultiniui jie nereikalingi. supjaustykite ar sukapokite karkasus pusės delno dydžio gabalais. Gausite vidutinio dydžio dubenį su mėsingais kaulais. Štai iš jų ir virsime sultinį.

Dar reikės svogūno ir morkos, supjaustytų kubeliais, 100ml balto sauso vyno, 2 lauro lapų, kelių šakelių petražolių, rozmarino ir raudonėlio, 5 grūdelių juodųjų pipirų ir jei turite – kadagio uogų. Dar šlakelio alyvuogių aliejaus ir vandens.

Imkite didelį ir patogų storadugnį puodą, dėkite ant ugnies ir įkaitinkite, įpilkite šaukštą ar du aliejaus, kad tik suvilgytumėte dugną ir dėkite sukapotus karkasus odele į dugną. Tiesiog dėkite ir palikite – tegul čirška, spragsi ir dailiai apskrunda iki ryškaus odelės parudavimo – tai užtruks 10 minučių. Tada berkite ant viršaus morkos ir svogūno gabalėlius, imkite vartyti anties kaulus, daržovės kartu nukris ant dugno. Leiskite pakepti / paskrusti dar 5 minutes. Supilkite vyną ir nugarinkite jį, kartu mentele nuo dugno nuskrebendami viską, kas prilipo – tai didelė skonio dalis, kuri ištirps sultinyje.

Kai vynas beveik išgaruos pilkite vandenį – lygiai tiek, kad pilnai apsemtų kaulus. Dėkite prieskonius, palaukite kol užvirs ir sumažinę ugnį virkite ~1val.

Prabėgus valandai puodą nukaiskite, išimkite kaulus, o sultinį nukoškite per marlę sietelyje į kitą indą. Leiskite atvėsti, dėkite į šaldytuvą ir atšaldykite. Nuo atšalusio sultinio nuimkite viršuje susikaupusius riebalus, sultinį dar kartą perkoškite per marlę ir gausite dailų rudos spalvos skystį, tinkamą kitų patiekalų gamybai.

Jeigu neketinate virti sriubos, tuomet sultinį vėl užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies be dangčio. Kai trečdalis vandens nugaruos turėsite sultinio koncentratą. Jį atvėsinę supilstykite į formas ledukams gaminti ir sušaldykite šaldiklyje. Galėsite įmesti kelis kubelius kai gaminsite daržovių troškinius ir jų skonis taps ypatingas.

Iliustracijai panaudota Gaelle Marcel nuotrauka iš  Unsplash.