Tai – dar viena nesudėtinga, tiršta ir soti sriuba. Tačiau ją galima gaminti ir pateikti dviem būdais – paprastesniu, kasdienišku ir prabangiu, šventiniu. Gamybos būdas bus panašus, bet reikės įdėti šiek tiek daugiau pastangų. Apie galimus skirtumus papasakosiu žemiau, o dabar – bazinis receptas.
Pikantiška vištienos ir grybų sriuba
- 100g sviesto
- 2 smulkiai sukapotos skiltelės česnako
- 250g. vištienos krūtinėlės arba vidinės file
- 1 didelis griežinėliais pjaustytas poras
- 400g skardinė konservuotų kukurūzų
- 450g pjaustytų pievagrybių
- 1-1,5l naminio vištienos sultinio
- 200ml neriebios grietinėlės
- Prieskonių: džiovinto baziliko, juodųjų maltų pipirų, džiovinto čiobrelio, džiovintos sutrintos raudonosios aitriosios paprikos, trinto muskato riešuto.
- Druskos.
- Pateikimui: šviežių susmulkintų kalendros lapelių, česnakinės duonelės
- Vidutinio didžio puode arba didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpdykite sviestą ir suberkite smulkintą česnaką ir prieskonius.
- Kai sviestas ims kvepėti prieskoniais suberkite porą, grybus, ir kukurūzus. Nuolat maišydami pakepkite 5-7minutes.
- Nukaiskite nuo ugnies, leiskite šiek tiek atvėsti. Tuo metu supjaustykite vištieną plonomis juostelėmis ir pasūdykite.
- Apkepkite vištieną ant didelės ugnies, kad dailiai paskrustų iš abiejų pusių. (Vištiena iškepa labai greitai - neperkepkite).
- Keptas daržoves su grybais dėkite į virtuvinį kombainą, užpilkite sultiniu ir smulkinkite minutę ar dvi.
- Mišinį supilkite į puodą, pradėkite kaitinti, maišydami supilkite grietinėlę ir nedideliais kubeliais pjaustytą vištieną.
- Pakaitinkite, bet neužvirkite. Pateikite apibarstę smulkintais kalendros lapeliais.
- Česnakinei duonelei: prancūzišką bagetę perpjaukite į 4 dalis, tuomet jas dar išilgai. Dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, trintą česnaką ir šiek tiek druskos. Užtepkite mišinį ant baltosios bagetės dalies (minkštimo) ir kepkite 200C orkaitėje 5-8 minutes, kol bagetė dailiai apskrus.
Dabar apie du pateikimo būdus. Paprastame ir pigesniame variante nepirkite ir nekepkite vištienos atskirai. Virdami sultinį tiesiog panaudokite jame virusią vištienos mėsą, supjaustykite ją mažais gabalėliais ir suberkite į sriubą. Kalendrų lapelius galima keisti petražolėmis, česnakinę duonutę tiesiog paprasta šviesia bandele.
Šventiniame sriubos variante vištieną apkepkite iki auksaspalvės plutelės, padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai ir įstrižai perpjaukite į dvi ar tris dalis, kad gautųsi dailūs keptos vištienos gabalėliai. Baigus kepti daržoves atrinkite ir atidėkite šiek tiek dailesnių pievagrybių. Pateikimo metu supilstykite sriubą į plačias lėkštes, centre dėkite keptos vištienos gabalėlius ir pievagrybius, viename šone užberkite kapotų kalendros lapelių. Beje, jeigu tik turite – naudokite ne pievagrybius, o prabangesnius grybus, pavyzdžiui šaldytus ir juostelėmis svieste keptus baravykus. Siekiant pikantiškesnio skonio galima pabarstyti labai smulkiai sukapotos raudonosios aitriosios paprikos be sėklų.
Apibendrinant: tai kiek kitokia trinta sriuba, nei esame į pratę. Ji nėra visiškai kreminė – smulkinti kukurūzai suteikia šiokio tokio rupumo. Norimą sriubos tirštumą reguliuokite sultinio pagalba – pradžioje ji bus labai tiršta, todėl jeigu mėgstate skystesnę sriubą įpilkite dar sultinio.
Įdomūs ir skoniniai sriubos pojūčiai: pirma burnoje juntamas grietinėlės ir grybų švelnumas, kuris vėliau pereina į pikantišką aitriųjų paprikų ir muskato bei pipiro pikantiškumą. Sriuba lengva, tačiau labai soti. Toks patiekalas gali būti kaip lengva vakarienė šeimai arba kaip įžanginis patiekalas šventiniams pietums.