Šie metai buvo liūdni grybautojams ir miško grybų mėgėjams. Tiesiog nepasisekė, taip būna. Net ir grybų supirkėjai galėjo pagrįstai skųstis, kad „tokių blogų metų dar niekad nebuvo”. Ir išties, gal kam pasisekė geriau, o aš teradau kelias saujas voveraičių vidurvasarį ir kelis šilbaravykius lapkričio pradžioje. Va tiek to grybavimo tebuvo.
Tačiau faktas, kad miškuose grybų nebuvo dar nėra priežastis jų nevalgyti – juk noras niekur nedingo, ar ne? Visada galima pagrybauti pas mamą Maximą, tetą IKI ar dėdę Rimi. Tai tokios anomalinės vietos, kuriose grybai dygsta apskritus metus. Neretai jau iškart šaldyti ar konservuoti 🙂
O jei kiek rimčiau – iš pievagrybių (kaip grybų bazės) ir šaldytų grybų mišinio (kaip papildomo grybiško skonio priedas) galima nesunkiai pasigaminti labai turtingos trintose, kreminės grybų sriubos. Ar pamenat kuo skiriasi trinta sriuba nuo kreminės? Teisingai – trinta, tai tiesiog labai susmulkinta, o kreminė – kai naudojami pieno produktai, pagrinde grietinėlė. Šaunuoliai, eime gaminti.
Kreminė pievagrybių ir miško grybų sriuba
- 500g baltųjų pievagrybių
- 500g šaldytų miško grybų mišinio
- 2 dideli svogūnai
- 2 vidutinės bulvės
- 2,5l vištienos sultinio
- 400ml riebios grietinėlės
- 2 šaukštai miltų
- šaukštas sviesto, keli šlakeliai aliejaus kepimui
- druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Sultinį užverdame, į jį dedame stambiai pjaustytas nuluptas bulves ir grybus, lėtai verdame.
- Ant keptuvės aliejuje ištirpdome sviestą ir beriame pusžiedžiais pjaustytus svogūnus.
- Apkepame iki ims ryškiai gelsti, tuomet užberiame miltus ir dar kiek paskrudiname.
- Suberiame keptuvės turinį į sriubą, sūdome, gardiname pipirais ir verdame, kol bulvės suminkštės.
- Supilame grietinėlę, paverdame dar porą minučių ir nukaičiame.
- Rankinio blenderio, o dar geriau - plaktuvo pagalba, sutriname sriubą iki vientisos kreminės masės.
- Supilame atgal į puodą ir dar kartą užverdame.
- Pateikiame plačiose lėkštėse.
Ypač gardu tokią sriubą pateikti su česnakiniais skrebučiais, kuriuos paruošti itin paprasta ir greita – tiesiog supjaustykite batono ar kitos šviesios duonos riekelės kubeliais, suberkite į kepimo skardelę, pabarstykite druska, česnako granulėmis ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Viską pirštais pakedenkite, pamaišykite taip, kad tolygiai pasklistų ant skardelės ir pašaukite į +200C kaitrumo orkaitę. Kol darbuositės su sriuba skrebučiai apkeps ir taps traškūs bei kiek rusvi. Tai tiek to vargo. Supylę sriubą į lėkštę užbarstykite saują skrebučių ir patiekite. Bus restoraninio lygio patiekalas.
Ir dar vienas patarimas: jei netingėsite virti naminį sultinį ir ant kaulų bus likę šiek tiek vištienos mėsos – ją irgi sudėkite į sriubą kartu su gretinėle. Vėliau ją sutrinsite su kitais produktais, sriuba taps dar tirštesnė ir gardesnė.
O bendrai sriuba labai soti, labai skalsi ir lengva (neapsunkinanti). Antai gaminau šeimai šią sriubą kaip vakarienę, tai ją suvalgę niekas nebėjo ieško „dar ko nors” – nuo stalo pakilo sotūs ir laimingi 🙂 Ir kur nebus, kai čia ir sviestas, ir grietinėlė ir bulvės. Sotumo išties pakako.
Ryški grybų skoniu ir aromatu, guodžianti, miela sriubelė kaip tik tokiam darganam vėlyvam rudeniui, koks šiuo metu tvyro už mūsų langų. Bandykite, manau Jums patiks.
Skanaus! 🙂