Canapé (tariama kanape) – tai maži, jau paruošto vieno kąsnio dekoratyvaus maisto gaminiai. Dažniausiai jie yra nesaldūs užkandžiai, tiekiami švenčių ar ypatingų progų metu svečių vaišinimui.
Canape kompozicija dažniausiai yra suadyta iš bazės (duones krepšelis, krekeris, skrudintas bagetės skridinėlis ir kt.), užtepo, pagrindinio elemento ir garnyro.
Anksčiau labiausia imlu laikui rankų darbui buvo duonos krepšelių, kurie savo forma gali priminti šaukštą arba taurelę, gamyba. Tektdavo minkyti tešlą, ją kočioti, specialiose formose formuoti būsimus kepinius ir kepti. Kepti taip, kad gaminys būtų gana minkštas ir malonus valgyti, tačiau kartu tvirtas ir patikimas naudojimui. Žodžiu – vargas. Dabar viskas kur kas paprasčiau: valgomų indelių canape gamybai galima nusipirkti jau pagamintų pramoniniu būdu tiesiog parduotuvėje. Tai labai palengvina tokių užkandukų gamybą. Jie populiarūs, mat yra dailūs, nepabodę, lengvi paimti ir dažniausiai priderinti prie vieno ar kito specialiai parinko vyno taurės.
Noriu pasidalintu su jumis keliais žiemiškais canape receptais, kurių gamyba yra labai paprasta, bet tai gali būti jūsų bilietas į šventę, kuomet einate švęsti Naujųjų šventės į svečius ir turite atsinešti „kokių nors užkandžių”.
Pirmasis, saugiausias ir visiems patinkantis derinys yra sūdyta arba šaltai rūkyta lašiša su kreminiu sūriu ir kapotais krapais. Tereikia lašišą supjaustyti kuo mažesniais kubeliais, sumaišyti su kreminiu tepamuoju sūriu – pvz. „Philadelphia” ir kapotais krapais ir tiesiog šaukšteliu sudėti gautą mišinį į krepšelius. Viršų tinka puošti baltyminiais ikrais.
Antrasis derinys su lašiša paprašys kiek daugiau pastangų: į aukštą indą reikia įdėti kietai virtą kiaušinį, nuluptą raugintą agurką, kelis šaukštus konservuotų žaliųjų žirnelių, šaukštą majonezo ir pabarstyti trupučiu druskos. Viską sutrinti rankiniu blenderiu iki vienalytės kreminės konsistencijos.
Gautą masę dėti šaukšteliu į krepšelius, ant viršaus uždėti gabalėlį lašišos ir puošti krapo šakele. Beje, jeigu neturite lašišos, tuomet galima naudoti keptos baltos paukštienos gabalėlius. Pavyzdžiui krūtinėlės kubelius.
Trečiasis mano pasiūlymas taip pat žuvinis, tačiau jam galima sunaudoti silkę, jei jos dar yra ir ji pabodusi kitomis formomis.
Tepinio gamybai irgi reikės kietai virto kiaušinio, virto burokėlio, šaukšto majonezo ir trupučio druskos. Vietoje majonezo galima naudoti naminį ajoli padažą – canape įgaus dar įdomesnį skonį.
Viską sutrinti blenderio pagalba. Gautą masę dėti į krepšelius, ant viršaus uždėti nedidelį gabalėlį silkės ir viršų puošti poro baltosios dalies pusžiedžiais.
Canape neturi ribų jūsų fantazijai ir galimiems deriniams. Vietoje krepšelių galima imti prancūzišką bagetę, pjaustyti plonais skridinėliais (riekutėmis), ant viršaus užbarstyti tarkuoto kietojo sūrio ir paskrudinti orkaitėje. Taip gausite dar kitokią bazę užtepams ir pagrindiniam akcentui.
Tikiuosi, kad šie keli kuklūs pavyzdžiai padrąsins jus žengti į canape pasaulį ir nesibodėti pasiterlioti su mažučiais, bet labai mielais vieno kąsnio maisto patiekaliukais. Skanaus!