Lietuva – ypatinga dovana apdovanota šalis. Ji yra viena iš nedaugelio pasaulio šalių, kurioje auga baravykai. Maža to, kai būna jų dygimo sezonas baravykų miškuose užauga tiek, kad žmonės juos tiesiog kibirais neša namo.

Atrodo, kas čia ypatinga? Auga ir auga. Nieko, kol nepalygini su kitomis šalimis. Jiems baravykai yra labai brangus ir delikatesinis, išskirtinis maisto produktas, kuriuo mėgautis gali tik itin turtingi žmonės. Tad kol turime kuo didžiuotis ir galime tuo mėgautis – nepraleiskime progos, gaminkime patiekalus iš baravykų arba naudojant ir juos 🙂

Šį kartą labai paprastas ir greitai paruošiamas karštas užkandis, kuris gali būti gurmaniška vakarienės pradžia arba (kiek padidinus porciją) sočiu ir maistingu pagrindiniu patiekalu.

Nurodyti produktai skirti dviem patiekalo porcijoms.

Grikių užkandis su baravykais

  • 1 stiklinė grikių
  • 1 stiklinė vištienos sultinio
  • 50g sviesto
  • 5 baravykai
  • 1 raudonasis svogūnas
  • 1 česnako skiltelė
  • 100ml riebios grietinėlės
  • maltų juodųjų pipirų ir sojos padažo
  • kapotų petražolių lapelių pateikimui
  1. Grikius užpilame karštu vandeniu ir paliekame valandą brinkti.
  2. Po valandos vandens likutį nupilame, užverdame sultinį, suberiame mirkytus grybus ir užvirus verdame 5min.
  3. Nukaičiame, paliekame su uždengtu dangčiu bręsti.
  4. Keptuvėje ištirpiname sviestą (galima su šlakeliu aliejaus) ir jame apkepame kubeliais pjaustytą svogūną.
  5. Beriame labai smulkintą česnaką, pamaišome, kepame dar minutę.
  6. Beriame plonomis riekelėmis pjaustytus baravykus, maišydami kepame porą minučių.
  7. Gardiname juos pipirais ir keliais šlakeliais sojos padažo. Pilame grietinėlę, išmaišome.
  8. Nukaičiame. Į lėkštę dedame grikius, jų centre baravykų kupstelį ir apibarstome petražolėmis, nedelsiant patiekiame.

Aš neturėjau grietinėlės, naudojau grietinę – irgi buvo skanu, bet padažas gavosi tirštokas. Orignaliai jis turi būti skystas, idant nutekėtų nuo grybų atidengiant jų formą, ir susigerti į grikius.

Bet bendras skonių derinys labai patiko. Gaminant šį patiekalą labai svarbu nepersistengti: grikiai turi būti šiek tiek neišvirę ir nesutežę (al-dente), baravykai neperkepti ir nesukritę, sojos padažo tik kelios natos, idant neužgožtų bendros skonių paletės. Tada viskas bus gerai, ryškus grietinėlinis baravykų padažas puikiai skambės kartu su grikiais ir šis lengvas, bet sotus patiekalas nudžiugins jūsų širdis.

Tikrai tikrai 🙂

Ir dar: aš gamybai naudojau šviežius, ką tik iš miško parneštus baravykus. Bet kažkur širdyje krebžda įtarimas, kad patiekalas turėtų pavykti ir su šviežiai užšaldytais baravykais. Jei išbandysite gaminti su šaldytais baravykais – parašykite komentarą kaip pasisekė.

Skanaus!