Artėja Kalėdos ir aš tikiu, kad jūs jau galvojate ką pagaminti šventiniam stalui. Silkė ir patiekalai su ja yra vienas iš populiariausių pasirinkimų Kalėdų stalui. Ne išimtis ir silkė po patalais – klasikinis patiekalas, dažnai puošiantis šventinį stalą.

Jūs mintinai žinote klasikinį silkės po patalais receptą: silkė, svogūnai, bulvė, morka, obuolys, burokėlis – viskas sluoksniais ir gausiai pertepta majonezu. Aš nekartosiu šio recepto. Padarysiu kiek kitaip – aš pasiūlysiu jums pasigaminti kiek kitokią silkės po patalais versiją, kuri bus lengvesnė (skrandžio apkrovimo prasme), turės kitus skonių derinius ir dar pasiūlysiu kelis patarimus kaip padaryti patiekalą gardesniu. Instrukcija su iliustracijomis.

Visų pirma reikės indo, į kurį viską dėsime ir konstruosime patiekalą. Jeigu turite nedidelę atsegamą torto formą – dar geriau, mat prieš pateikiant į stalą ją galima tiesiog atsargiai atsegti ir pateikti patiekalą kaip nesaldų torčiuką. Jei ne – tiks bet kuris kitas patogus indas.

Į indo dugną visų pirma dedame stambiai tarkuotas virtas bulves. Šiaip geriausia bulves kepti su visa odele orkaitėje +220C ~40min. Jos bus ir skanesnės ir kiek vertingesnės nei virtos. Bet jei nėra laiko žaisti – virkite bulves vandenyje, atvėsinkite ir sutarkuokite.

Tai pirmas sluoksnis – bulvės.

Pradėti nuo bulvių reikia dėl labai paprastos priežasties: visi skysčiai, kiek jų bus viršuje, neplauks po silke, tačiau susigers į bulves ir savo skoniais tvarkingai keliaus į lėkštę.

Antras sluoksnis – logiškai – mažais kubeliais pjaustyta silkė. Ant jos pagal klasiką dedami svogūnai, bet ne visi mėgsta svogūnus. Nedėsiu jų ir aš – vietoje svogūnų aš užbėriau sluoksnį ikrų. Naudojau menkės ikrus, bet jie yra gana sausi, todėl nėra tinkamiausias pasirinkimas. Puikiai tiktų lydekų ar lašišinių žuvų ikrai.

Ant ikrų dedame sekantį sluoksnį – virtas, nuluptas ir stambiai tarkuotas morkas.

Ir tik dabar dedame – tiksliau užtepame – pirmą sluoksnį majonezo. Jo neturi būti daug, tik tiek, kad sukabintų morkas.

Ant majonezo dedame kitą neįprastą sluoksnį – smulkintas krabų lazdeles.

Dar reikia kietai virtų kiaušinių – na kokių 3 vienetų. Juos nulupkite, atskirkite baltymus nuo trynių, trynius atidėkite o baltymus smulkiai užtarkuokite ant krabų lazdelių.

Dabar, tiesiai ant trynių dedame sluoksnį tarkuotų burokėlių. Vėlgi, būtų tobula, jei burokėlius iškeptumėte orkaitėje kartu su bulvėmis – skonis būtų naujas. Bet jei ne, tuomet tiks tiesiog išvirti, atvėsinti ir nulupti burokėliai.

Na o ant burokėlių dedame dar vieną – paskutinį – sluoksnį majonezo. Visko surišimui pabaigai.

Ir papuošimui ant viršaus smulkiai užtarkuojame kiaušinių trynius.

Viskas – vargai baigti. Silkė po patalais kitaip paruošta. Belieka ją dėti į šaldytuvą ir palikti kitai dienai pateikimui. Nes kas gi norės visą dieną triūsti virtuvėje per Kalėdas? Pasiruoškite daugumą patiekalų iš anksto.

Patiekalas gaunasi nepermirkęs, lengvas, neperkrautas majonezu, turintis daugiau baltymų ir skonių. Na ir tiesiog kitoks, nei esate įpratę.

Skanaus!