O jums būna taip, kad nusiperkate šviežią kopūstą, panaudojate jo pusę o kita puselė mėtosi it našlaitė šaldytuvo apačioje, kol apvysta, patamsėja ir tapus dar nepatrauklesne yra išmetama? Man taip būna. Ir pikčiausia, kad perkant kopūstą aš save įtikinėju, kad aš žinau kur panaudosiu likusią jo dalį, tačiau ilgainiui tas noras praeina ir pirminis sumanymas tampa visai nepatrauklus. Šiandien radau įkvėpimą tokių kopūstų sunaudojimui, pasidalinsiu su jumis – ką žinai, gal ir jums patiks?

O idėja labai paprasta: reikia prie smulkinto kopūsto pridėti daugiau daržovių, panaudoti Šarlotės tešlą ir iškepti nesaldų pyragą, kuris galėtų būti nelabai kaloringas užkandis ar priedas pateikimui prie skaidrios sriubos.

Kodėl būtent Šarlotė? Šarlotė – tai klasikinis obuolių pyragas, kuris yra labai populiarus Lietuvoje ir kitose šalyse. Tai paprastas, bet labai skanus desertas, kurio pagrindas – obuoliai ir puri, lengva tešla. Tačiau juk nebūtina gaminti jį saldų ir su obuoliais. Tiesiog pasinaudokime lengvai paruošiamos tešlos idėja ir transformuokim kepinį.

Šarlotė su kopūstais

Produktai:

1/2 vidutinio kopūsto gūžės
1 svogūnas
1 morka
aliejaus apkepimui
druskos, maltų pipirų, mėgiamų prieskonių pagal skonį

Tešlai:

4 kiaušiniai
4 šaukštai majonezo (aš naudojau mažiau riebesnę versiją ir dėjau 2 šaukštus majonezo + 2 šaukštus graikinio jogurto)
šiek tiek druskos
8 šaukštai miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
kmynų tešlos apibarstymui

Gamyba:

  • susmulkinam svogūną kubeliais, morką stambiai sutarkuojam, supjaustom kopūstą šiaudeliais
  • ant keptuvės įkaitinam aliejų ir pamaišydami kepam daržoves ~10min.kol apkeps, pabaigoje pabarstom druska ir  prieskoniais
  • virtuvinio kombaino inde gerai išmaišome kiaušinius, druską ir majonezą (+jogurtą jei naudosit)
  • bemaišant po truputį suberiam miltus ir kepimo miltelius ir palaukiam kol viskas pavirs vienalyte mase
  • išimam indą su tešla iš kombaino, suberiame daržoves iš keptuvės, švelniai įmaišome į tešlą
  • viską dedame į kepimo formą ir pabarstome kmynais ant viršaus
  • kepame +180C orkaitėje 35…40min.

Viskas. Tiek tos gamybos – vaikas susitvarkytų. Tiesa, aš dar savo iniciatyva (originaliam recepte nebuvo) įmaišiau indelį grūdėtos varškės, nes jos galiojimas buvo į pabaigą – tiko bendrame skonyje. Bet tai nėra privaloma. Dabar berašydamas galvoju, kad kitą kartą bandysiu panaudoti feta sūrį smulkiais trupiniais – jos sūrumas galėtų papildyti bendrą pyrago skonį.

Ką gi… leidžiame pyragui kiek pravėsti, imam iš formos, pjaunam – ragaujam.

Pyragas gavosi purus, drėgnas, skalsus ir gardus. Šiek tiek slasteli nuo kopūstų ir morkų. Labai gardus tiek šiltas, tiek pravėsęs. Jis toks švelnus, kad jį su malonumu valgys ir vaikai. Galima netgi jį įsidėti kaip užkandį į darbą ar vaikams į mokyklą.

Žodžiu visai vykęs kepinys gavosi. Drąsiai rekomenduoju ir jums – tikiu, kad patiks. 🙂

Skanaus!