Jau esu rašęs, kad žaviuosi tokiais momentais, kai paprasti dalykai maisto gamyboje virsta stebuklingais. Šiandien aš pasidalinsiu dar vienu tokiu atradimu. Kadangi šiandien yra balandžio pirmoji gali būti, kad jūs pagalvosite, jog tai eilinis ir nelabai vykęs pokštas. Tačiau taip nėra. Balandžio pirmosios praeina, o stebuklai išlieka.

Taigi: šiandien aš jums papasakosiu kaip pasigaminti labai paprastą silkės užtepėlę, kurią ragaudami valgytojai šventai tikės, kad ragauja ikrus. Gal ne pačius brangiausius (kita vertus retai kas iš jų gamina užtepėles), tačiau ikrus. Ir net tada, kai pasakysite kas tai yra jie ne iškart patikės tuo ką sakote.

Eikime gaminti, vėliau aptarsime detales.

Jums reikės nedidelio kepalėlio gardžios, rupios juodos duonos, 100g. sviesto ir 100g. silkės file kubeliais. Dar kelių šlakelių aliejaus kepimui, kelių krislų druskos ir jei turite – mikrožalumynų pateikimui.

Pradėkite nuo duonos: supjaustykite ją neplačiomis juostelėmis per riekės ilgį, apkepkite keptuvėje ant aliejaus kol paskrus iš abiejų pusių, nukelkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų perteklinius riebalus ir šiek tiek pabarstykite druska.

Dabar į dubenį dėkite kambario temperatūros (suprask – minkštą) sviestą ir kubeliais pjaustytą silkės file be kauliukų. Ir suplakite viską rankiniu blenderiu iki vientisos, purios masės.

Tepkite gautą masę ant keptos duonutės, apibarstykite karpytais mikrožalumynais (geriausiai tinka ryškūs – pavyzdžiui pipirnė) ir pateikite valgytojams kaip užkandį. Tai turėtų atrodyti kažkaip taip:

Paprasta? Labai. Greita? O taip. Skanu? Beprotiškai! Pateikite tai savo svečiams ir visi dejuos iš laimės, pažadu.

Unikalu tai, kad savikaina tokios lėkštės yra labai maža – iki euro (iš gautos masės tokių lėkščių pagaminsite ne vieną, užteks visai kompanijai paragauti). O save gerbiantis restoranas už tokį užkandį gali drąsiai prašyti dešimties eurų. Arba pateikti kaip itin lakonišką šefo pasisveikinimą.

Bet namuose jūs galite padaryti dar vieną sprendimą: prikepti pusryčiams mielinių blynų ir užtepėlę pateikti kaip padažą jiems. Tai būtų dar vienas ryškus skoninis atradimas.

Dabar trumpas nukrypimas, ko šiaip niekada nedarau. Mieli restoranų šefai (taip, aš žinau kad jūs mane sekate ir skaitote 😉 ) – trumpas patarimas: jei tai gaminsite tai kiekiai bus nemaži, restoraniniai. Naudokite sviesto ir silkės santykį 2:1. Dideliame kiekyje skonis vis tiek bus ryškus, mat sviestas čia tik bazė. Ir kai susmulkinsite viską blenderiu, dar papildomai išpurenkite masę planetariniu mikseriu. Visų pirma užtepėlė bus prisodrinta oru, todėl jos tūris (mažiausiai) padvigubės. O be to, ji taps lengvutė ir orinė, tartum debesėlis. Ir tirpstanti burnoje. Ir dar jos didesnis plotas liesis su skonio receptoriais ir todėl bendras įspūdis bus dar stipresnis. Jūs darbštūs, jūs galite – verta išpurenti. Influenceriai instagramuose minės jus geru žodžiu.

O visiems, kas perskaitė iki čia noriu pasakyti, kad blogo naujienas galite sekti mūsų FB puslapyje: www.facebook.com/valgiai.lt 

Patiko šis įrašas? Mėgstate silkę? Eikite į mūsų FB, palikite Like ir jei nesunku – parašykite komentarą apie tai, ar gaminote, ar pavyko ir svarbiausia – ar patiko.

O aš jums atsidėkosiu pasakojimu kaip pasigaminti dieviškai gardų foršmaką. Suintrigavau? Tai jau bėkite, palaikinkite 😉

Likite namuose ir būkite sveiki! 🙂