Dar nepavargot nuo cukinijų pertekliaus šį sezoną? Nenusibodo seni receptai? Ir man nusibodo, cukinijos – jos tokios.
Tad nors vasara ir baigėsi, bet skubu pasidalinti dar vienu cukinijų gaminimo būdu, kuris man pasirodė vertas dėmesio. Šiam receptui naudojamos arba visai jaunutės cukinijos arba kiek brandesnės, tačiau tos peraugusios, kurios mase labiau primena kūdikį nei cukiniją, čia netiks.
Žiūrėkit, kaip viskas paprasta: visų pirma cukiniją reikia supjaustyti maždaug 1cm storio griežinėliais ir iš abiejų pusių apkepti keptuvėje ant alyvuogių aliejaus. Kepti kol gražiai apskrus, šiukštu! nenaudoti druskos – ji išstums iš cukinijų drėgmę, kuri privers įkaitusį aliejų iš keptuvės aptaškyti visą jūsų virtuvę. Pasūdysite vėliau, dar bus progų.
Apkeptas cukinijas reikia sudėti į apkepams skirtą indą tarsi žuvies žvynus – vieną šalia kitos. Maždaug taip:
Dabar reikia pagaminti pikantišką padažą jų užkepimui. Tam į blenderio indą įmetame 4 – 5 česnako skilteles, nedidelę šluotelę šviežio baziliko arba petražolių lapelių, įpilti 250ml riebis grietinėlės, įberti šaukštelį Chmeli-suneli prieskonių mišinio, du šaukštus pomidorų pastos, 1/2 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių, šiek tiek druskos ir maltų juodųjų pipirų. Visą šį turinį susmulkinam iki dailios rožinės vienalytės konsistencijos. Nudengiam dangtį ir suberiam kelias saujas tarkuoto kietojo sūrio ir įmaišome jį šaukštu.
Kalbant apie sūrį – tiks visi likučiai, kuriuos turite šaldytuve, jei sūrio bus kelios rūšys po truputį – bus tik skaniau.
Gautą mišinį užpilame ant cukinijų inde ir dar užbarstome sūrio trupiniais.
Štai dabar indą pašauname į +200C karštumo orkaitę 20-25min.
Išimame ir grožimės gautu rezultatu:
Švelni tekstūra, labai karšta, šiek tiek pikantiška ir visai netikėta. Gali būti pateikiama kaip karštas užkandis (užkepus porcijiniuose indeliuose būtų tobulas pateikimas) arba kaip garnyras prie šviesios mėsos ar grilintos žuvies patiekalų.
Gaminkit, ragaukit – aš tikiu, kad jums patiks. Skanaus!