Įsibėgėjus liepos mėnesiui pasipila daržo gėrybės – viskas šviežia, ką tik nuskinta, trašku ir aromatinga. Ir jeigu neapskaičiuoji, tuomet priauga tiek, kad neturi kur dėti ir imi sukti galvą kaip sunaudoti taip stropiai ir su meile augintas daržo gėrybes. Štai, pavyzdžiui, cukinijos. Jos be proto skanios, kol užauga vyriško spindžio dydžio. Tiesiog pjauni išilgai, pasūdai, papurški aliejumi ir ant grotelių. Gardumėlis! O ką daryti, jeigu ilgąjį savaitgalį praleidai svečioje šalyje ir niekieno neprižiūrimos cukinijos užaugo veik kilogramo dydžio (suprantu – terminas keistas, bet vaizdingai apibūdina moliūgų, cukinijų ir aguročių dydį)? Konservuoti tingu, troškiniai ir sriubos pabodo… Galima pasigaminti gratiną! Apie gratin’o gamybos principus pasakojau šiame įraše, o dabar papasakosiu kaip pasigaminti cukinijų ir vištienos gratiną.

Cukinijų ir vištienos gratinas

  • Vidutinio dydžio cukinija (~800g.)
  • 500g. vištienos faršo
  • svogūno galva
  • sauja krapų šakelių
  • 2 kiaušiniai
  • 100g. tarkuoto kietojo sūrio
  • druskos / pipirų / prieskoninių žolelių
  • aliejaus kepimo formai patepti
  1. Cukiniją nuplauname, nupjauname uodegėlę, nulupame ir sutarkuojame rupiai.
  2. Pasūdome, pamaišome ir paliekame dubenyje, kad išsiskirtų sultys.
  3. Nulupame svogūną ir supjaustome kuo mažesniais kubeliais.
  4. Svogūną ir prieskonius suberiame į faršą, išmaišome.
  5. Nukošiame išsiskyrusias cukinijos sultis (kitaip bus labai skysta).
  6. Į faršą įmaišome prieskonius, kiaušinius, cukinijas ir smulkiai kapotus krapus.
  7. Kepimo formą patepame aliejumi, sudedame mišinį ir pašauname į +180C orkaite 40-45min.
  8. Paviršiui pradėjus pakraščiuose rusti išimame indą, užbarstome kietuoju sūriu ir pašauname dar 10min. kol sūris ištirps ir kiek paskrus.
  9. Išimame iš orkaitės, leidžiame pravėsti ~10min ir pateikiame.

Švelnus, gardus, lengvas ir kartu sotus patiekalas. Patiks visai šeimai arba užklydusiems svečiams. Nors šiais laikais svečiai nebeužklysta va taip, tiesiog. Visi skambina, iš anksto derina susitikimą, visi skuba, lekia, pavargę ir niekam neturi laiko. Jokios romantikos…

Ką galima keisti? Vištienos faršą galima keisti kalakutiena. Galima gardinti česnaku, gal aitriąja paprika arba pievagrybiais. Vakar kepėte vištą orkaitėje ir liko nemažai nesuvalgyta? Vištą iškaulinkite, nuimkite odą bei kremzles ir mėsą supjaustykite kubeliais. Pridėkite mažais kubeliais pjaustytų virtų bulvių arba tiesiog virtų ryžių. Gratinas bus ir gardus ir labai sotus.

Neturite cukinijos? Tiks moliūgas, baklažanas ar kita gimininga daržovė. Papildykite receptą šviežiai lukštentais ir trumpai blanširuotais žaliaisiais žirneliais. Įsivaizduojate, kaip bus skanu?

Nebijokite improvizuoti. Ir bandykite viską kas nauja. Dabar daržovės šviežios, gardžios – sunku būtų sugadinti patiekalą. Pradžiuginkite savo namiškius šiuo patiekalu ir aš pažadu, kad visi apsidžiaugs ir jus pagirs paragavę kažko naujo ir kiek neįprasto.

Skanaus!