Šis troškinys yra dar vienas sezoninės virtuvės receptas, skirtas žiemos laikotarpiui, kuomet gaminamas sotus ir maistingas valgis. Be to, tai dar vienas patiekalas, įrodantis, kad gardus maistas neprivalo būti brangus. Galima pagaminti guodžiantį patiekalą tikrai nebrangiai, tiesiog reikės šiek tiek pastangų ir kantrybės.

Pavyzdžiui jei tik turite laiko – nepirkite jau apdorotų ir konservuotų pupelių ar avinžirnių. Džiovinti ankštiniai yra tikrai pigūs ir jų išeiga didelė. Pavyzdžiui užmerkus iš vakaro nepilną stiklinę pupelių ir nepilną stiklinę avinžirnių gausite pusę nemažo puodo išbrinkusių pupelių. Statykite puodą ant ugnies, prieš verdant nugraibykite putas, įdėkite per pusę perpjautą morką, kelis lauro lapus, dosniai pasūdykite vandenį ir virkite ant mažos ugnies kiek daugiau nei pusvalandį. Kai pupelės ir avinžirniai suminkštės, tuomet puodą nukaiskite, nukoškite, išimkite morką ir lauro lapus ir gausite du litrus standžių, gardžių ir neištižusių kruopų, kurios mano manymu, yra dar gardesnės, nei jau paruoštos skardinėje. Štai jas ir naudosime troškinio gamybai.

pupelės ir avinžirniai

Kiaulienos troškinys su pupelėmis ir avinžirniais

  • 1kg kiaulienos mentės ar kumpio
  • 2 kubeliais pjaustyti svogūnai
  • 400ml konservuotų pomidorų savo sultyse
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • 1 šaukštas be kaupo cukraus
  • druskos / juodųjų pipirų
  • 2l virtų pupelių ir avinžirnių
  • 2 skiltelės česnako
  • aliejaus kepimui
  1. Mėsą supjaustykite kubeliais, apskrudinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi ir išgriebkite.
  2. Įkeptuvę berkite svogūnus ir apkepkite iki gelsvai - rusvos spalvos.
  3. Į svogūnus gražinkite kiaulieną, dėkite pomidorus su sultimis, pastą, druską, cukrų, papipirinkite ir išmaišykite.
  4. Įpilkite stiklinę ar kiek daugiau vandens (puikiai tiks tas, kuriame virėte pupeles).
  5. Užburbuliavus sumažinkite ugnį ir uždengę troškinkite ~1val.
  6. Prabėgus valandai supilkite į troškinį pupeles su avinžirniais ir smulkiai kapotą česnaką, išmaišykite ir dar pakaitinkite ~10min. kad padažas įsigertų į pupeles.
  7. Pateikite dubenėliuose.

Kas tikrai svarbu gaminat šį patiekalą – talpi keptuvė su geru dangčiu. Mėsa turi troškintis ant mažos kaitros, kol taps biri, svogūnai ištirps skystyje ir viskas susilies į gardų padažą su troškintos mėsos gabaliukais. Bet skysčio turi būti nemažai, kad būtų troškinys, o ne vien mėsa su šiek tiek padažo.

troškinta kiauliena

Įmaišote pupeles, leidžiate viskam dorai pabręsti ir persisunkti skoniais nedelsdami patiekiate.

Kaip matote – viskas labai paprasta, produktai nebrangus ir pagaminama lengvai. Tiesa, užtrunka, kol ankštiniai išbrinksta. Bet tai tik į naudą ir piniginei ir patiekalo gardumui.

Kad jau prakalbome apie gardumą – troškinį gali papildomai praturtinti stambiai tarkuotomis morkomis, paprikų milteliais, rūkyta šonine, kuri suteiks jaukų dūmo aromatą. Ir patiekiant padėkite šalia raugintų agurkėlių. Jie čia tiks nuostabiai, kaip niekur kitur.

Tai kas gardu neprivalo būti brangu ar sudėtinga. Ir šis patiekalas yra teiginio įrodymas.

Skanaus!