Šiaurės Eurazijos tautos, žvejojančios šaltuose vandens telkiniuose, savo nacionalinėse virtuvėse turi panašius patiekalus, kurie verčiant pažodžiui vadinasi „žuvis piene”. Tai ypatingas (dažniausiai) baltos žuvies paruošimo būdas, kuomet žuvis būdavo išdarinėjama, jos gabalėliai sudedami į platų molinį indą neaukštais kraštais, užpilami riebiu pienu arba pienu su įmaišyta grietine ir statomi į iškūrentą duonkepę krosnį. Ilgainiui gaudavosi labai švelni užkepėlė, padengta auksaspalve plutele.

Ne ką prasčiau šis patiekalas pavyksta ir keptuvėje, tik būtina turėti jai tinkamą dangtį. Ir dar žinoti vieną – kitą nedidelę gamybinio proceso paslaptį. Tačiau visumoje šis patiekalas labai paprastas, pigus ir pagaminamas gana greitai.

Patiekalo gamybai reikės:

  • 500-700g baltos žuvies file, aš naudojau atšildytą menkę
  • 1 nedidelio svogūno galvos
  • 4 kaušinių
  • 100ml pieno
  • šiek tiek svogūnų laiškų
  • šaukštas sviesto kepimui
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų

Gamyba:

  • nusausiname žuvies gabalėlius ir pabarstome juos druska bei pipirais iš abiejų pusių
  • svogūną nulupame ir supjaustome smulkiais kubeliais
  • keptuvėje ištirpiname sviestą ir suberiame smulkintą svogūną
  • pamaišydami kepame apie minutę, kai svogūnas taps skaidrus – sudedame menkės gabalėlius
  • neliesdami ant vidutinės ugnies kepame žuvį 1,5-2min., apverčiame kepame dar 1,5-2min.
  • kol žuvis kepa į dubenėlį sumušame kiaušinius, supilame pieną, įberiame truputį druskos ir smulkintus svogūnų laiškus, išplakame šluotele
  • dar kartą apverčiame žuvį ir supilame kiaušinių plakinį
  • uždengiame keptuvę dangčiu ir kepame 6 min. Kepant neatidarinėjame dangčio!
  • po 6min. nukeliame keptuvę nuo ugnies ir leidžiame pabūti uždengtai dar 3-4 min. idant kepimas nurimtų ir patiekalas vos pravėstų
  • dabar dedame porcijomis į lėkštes ir tiekiame valgytojams.

Patiekalas labai purus, labai švelnus su maloniai paskrudusiu paduku. Jis tiek neutralus, kad jį su malonumu valgo net vaikai.

Techniškai šį patiekalą galima būtų pavadinti menkės omletu, bet tai yra užkepėlė. Ir šis patiekalas turi begalę pliusų:

  • jis nebrangus, galima naudoti šaldytą menkę iš vakaro ją padėjus atitirpti šaldytuve
  • jį greita paruošti – nuo pradžios neužtruksite net 15min.
  • jis kupinas baltymų, todėl mažai kaloringas ir labai sotus.
  • iš bėdos jis gali būti valgomas kaip šaltas užkandis jeigu privalote pasiimti maistą su savimi.

Kaip matote – paprasta, greita, skanu, pigu ir sotu. Jeigu tebesiruošiate vasarai mažindami savo racione riebalų ir angliavandenių bet ieškote baltymų šaltinio – tai bus puikus pasirinkimas.

Svarbu kepant neatidenginėkite dangčio, idant kiaušinių plakinys nesukristų ir išliktų purus. Ir nenaudokite didelės kaitros, nes ir per 6 min. patiekalo apačia gali pridegti ir apkarsti. Norėdami papildomų variantų dar galite naudoti pagrindui tarkuotas bulves: apkepate menkę su svogūnais, išimate, apkepate tarkuotas bulves uždedate apkeptą menkę, supilate kiaušinio plakinį ir uždengę kepate. Taip jūs gausite dar visai kitą patiekalą.

Skanaus! 🙂