Nagi, prisipažinkite – juk jūs šiek tiek arba gal net labai apsidžiaugėte šiandien ryte, kai pamatėte, kad naktį iškritęs sniegas viską nudažė baltai. Aš suprantu, jūsų (kaip ir manęs) nedžiugina mintys apie spūstis gatvėse, šlapias kojas ir varvančią nosį, pliurze besitaškančius automobilius bei eiles prie padangų keitimo serviso. Tačiau pats sniegas, o ypač – pirmas, džiugina. Ne tik vaikus, kurie dabar atosotgauja ir ryte garsiai sušukę „prisnigo!!!” išskubėjo lipdyti pirmojo senio besmegenio. Jis džiugina ir mus, niurzgančius ir susiraukusius suaugusiuosius. Nes pasnigus tampa šiek tiek šviesiau, šeik tiek švariau, šiek tiek jaukiau ir kažkur giliai pabunda jausmas, kad nenumaldomai artėja žiema ir jos šventės.

Kartu su pirmuoju sniegu į namus atkeliauja šildantys patiekalai ir gėrimai – puodelis karštų obuolių sulčių su cinamonu; gal būt kakavos arba net karšto šokolado. Aštrūs ir sotūs troškiniai, bei sriubos… Šildančios, guodžiančios, pikantiškos… Ką turime podėlyje, kas tiktų šio sezono sriubai? Sultingos ir dar traškios morkos, sodyboje surinkti ir pintinėje vėsiai saugomi obuoliai, svogūnų kasa. Kaip tik tai ko reikia pikantiškai ir šildančiai, kiek kitokiai trintai morkų sriubai su obuoliais.

Pikantiška šildanti morkų sriuba su obuoliais

  • 4 morkos
  • 1 didelis ar 2 vidutiniai obuoliai
  • 1 saliero stiebkotis
  • 1 svogūnas
  • 1 šaukštas švelnių kario prieskonių
  • 2-3 šaukštai aliejaus
  • 1l vištienos sultinio
  • druskos ir pipirų pagal skonį
  • natūralaus jogurto arba liesos grietinės pateikimui
  1. Daržoves nulupkite ir susmulkinkite.
  2. Puode įkaitinkite aliejų ir suberkite į jį kario prieskonius, maišydami pakaitinkite minutę - dvi kol pajusite ryškų prieskonių aromatą.
  3. Suberkite smulkintas daržoves ir gerai išmaišykite, kad karis tolygiai padengtų visas daržoves.
  4. Uždenkite dangtį, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir troškinkite 15min, kartais pamaišykite.
  5. Puode esančią masę sukrėskite į virtuvinio kombaino indą, supilkite 1/2 sultinio ir išplakite viską iki vientisos masės.
  6. Plakinį supilkite atgal į puodą, supilkite likusį sultinį, maišydami įkaitinkite, bet neužvirkite.
  7. Pateikite dubenėliuose su šaukšteliu natūralaus jogurto arba liesos grietinės.

morku ir obuoliu sriuba

Jei norite dar labiau šildančios siurbos – užbarstykite aitriosios paprikos miltelių.

Šią sriubą galima valgyti su šviesia itališka duona su aliejumi. O galima tiesiog supilti į puodelius ir lauke išdalinti namiškiams – jie ne tik sušils atsigerdami šios sriubos, bet ir puodelio šiluma sušildys rankas. Rankas, kurios dar visai nesenai lipdė šlapio sniego gniūžtes ir garsiai krykštaujant laidė į priešus, dalyvaujančius tame pačiame sniego mūšyje.

Prasidėjo paskutinis rudens mėnuo.