Pastebėjau, kad mano rašymuose atsiranda tam tikros tendencijos ir pasikartojimai. Viena vertus tai įtakota sezoninės virtuvės dėka – stengiuosi rašyti tuos receptus, kurie aktualūs duotuoju metų laiku. Kita vertus kai veiki vieną ar kitą veiklą savaime susiformuoja tam tikri įpročiai. Antai prieš porą mėnesių šiam tinklaraiščiui sukako 5 metai. Net ir nepastebėjau, kaip greit jie prabėgo. Rodos tik pradėjau rašyti, o va – penkeri 🙂 O kitas pastaba yra apie tai, kad kiekvienos vasaros pradžioje aš parašau po vieną šaltos sriubos receptą karštoms vasaros dienoms.

Šią tradiciją išlaikysiu ir šiemet. Pas mus prasidėjo vasara, atėjo karšti orai – imkite dar vieną šaltos, gaivinančios sriubos receptą.

Lažinuosi, nieko panašaus nesate ragavę. Man tai irgi naujiena. Receptas taip suintrigavo, kad negalėjau jo neišbandyti. Labai paprasta, labai greita ir visiškai unikali skoniniais potyriais sriuba.

Trinta rūgštynių šaltsriubė

  • 150g. rūgštynių lapelių su koteliais, stambiai supjaustytų.
  • 200g. natūralaus tiršto jogurto
  • 50g. feta sūrio
  • 1 šaukštelis medaus
  • 1 (2 jei nedideli) Jalapeno griežinėliai
  • skurdintų moliūgo sėklų pateikimui
  1. Visus produktus sudedame į smulkintuvą ir suplakame iki vientisos masės.
  2. Gautą tyrę pertriname per sietelį, padedame į šaldytuvą atvėsti.
  3. Kol sriuba vėsta paskrudiname moliūgų sėklas.
  4. Pateikiame sriubą apibarstydami skrudintomis sėklomis, pašlakstydami alyvuogių aliejumi ir puošiant mėtų lapeliais.

Štai taip nesudėtingai per 10 minučių galima pasigaminti labai ryškią tiek spalva tiek skoniu sriubą.

Jeigu virtuvėje sukatės ne pirmus metus detales suprasite iš recepto aprašymo. Naujokams privalau pateikti kelis paaiškinimus ir patarimus.

Visų pirma – jokiu būdu neplikyti rūgštynių lapų. Nuplikyti jie taps pelkės spalvos ir sriuba nei iš tolo neturės to savito žavesio. Pamirkote šaltame vandenyje, gerai nuskalaujate, kad neliktų žemių ar dulkių ir pjaustote.

Čia nereikia jokių papildomų prieskonių. Sriuba ir taip sproginės skoniais. Jeigu netyčia gavosi pernelyg tiršta – į trintuvą įpilkite šlakelį šalto vandens. Pernelyg skysta? Įdėkite dar feta sūrio. Raskite jums tinkamą tirštumą ir balansą. Tik neužsižaiskite, mat feta sūris gali stipriai nusūdyti sriubą. Ir atsargiai su Jalapenu: vieno konservuoto pipiro griežinėlio tikrai užteks. Sriuba turi turėti pikantiškumo, bet jis neturi dominuoti.

O produktai recepte yra pateikti vienai sriubos porcijai. Kodėl? Pasigaminkite ir paragaukite. Abejingų tikrai nebus; vieni šią sriubą liaupsins, kiti – raukys nosį. Ne visi mėgsta natūralias, šviežias rūgštynes. Todėl pasigaminkite vieną porciją, paragaukite ir tada spręskite ar gaminsite dar 😉

Tai tiek vasariškų sezoninės virtuvės atradimų. Bėgam į vasarą – ji dar tik prasideda ir žada mums begalę kulinarinių naujienų! 🙂