Ar kada esate parduotuvėje, žuvies skyriuje, pastebėję vitrinoje karštai rūkytus lašišos nugarkaulius su mėsos likučiais? Šiaip lašišą darinėjant yra nupjaunama galva, vėliau išpjaunami šonai ir parduodami kaip file. Ir lieka didelis, mėsingas stuburas su nemažu kiekiu mėsos, kuris šiaip (pridėjus galvą) būtų puiki bazė žuvies sultiniui. Tačiau apsukrūs verslininkai nutarė uždirbti ir iš šių – pavadinkim jas taip – atliekų.
Ne, viskas su jomis gerai, čia žodį atliekos naudoju geriausia jo prasme – tai, kas atliko. Štai šiuos mėsingus likučius pasūdo, pagardina prieskoniais ir karštai išrūko. Nuostabus dalykas šios karšta rūkytos atliekos: jo gardžios, riebios, kvapnios, mėsa kuo puikiausia ir kainuoja beveik nieko. Na, lyginant su lašišos file. Tai štai iš tokių rūkytų lašišos nugarų galima išvirti paprastą, bet labai prabangią sriubą.
Nusipirkite kiek virš kilogramo rūkytų lašišų nugarų, pirštais nuimkite nuo jos mėsą ir įsitikinę, kad nėra smulkių kauliukų atidėkite į šoną. Turėtumėte gauti ~400g. lašišos, iš kurios išvirsime 8 dosnias porcijas sriubos.
Rūkytos lašišos sriuba su porais ir bulvėmis
- 400g. karštai rūkytos lašišos mėsos, smulkintos
- 2 dideli poro stiebai be žaliosios lapų dalies, pasmulkintų pusžiedžiais
- 1kg bulvių, nuluptų ir supjaustytų kubeliais
- 1 lauro lapas
- 1-1,5l vištienos sultinio
- 100ml riebios grietinėlės
- 2 šaukštai sviesto
- druskos, maltų baltųjų pipirų
- smulkintų žalumynų pateikimui
- Storadugniame puode ištirpinkite sviestą ir jame apkepkite smulkintus porus.
- Kepkite nuolat pamaišydami ~8..10min kol porai taps minkšti.
- Suberkite bulves ir išmaišykite, kad jos pasidengtų sviestu.
- Supilkite sultinį, užvirkite ir lėtai virkite 10-15min. kol bulvės taps minkštos ir birios.
- Supilkite grietinėlę, suberkite 2/3 lašišos, pasūdykite ir pipirinkite pagal skonį
- Pakaitinkite dar vieną - kitą minutę ir nukaiskite.
- Pateikite plačiose lėkštėse, ant sriubos užberdami šaltos rūkytos lašišos ir smulkintų žalumynų.
Kaip matote sriuba išties paprasta, lengvai ir gana greitai pagaminama. Tačiau ji soti, kaloringa, o sviestas, grietinėlė ir rūkytos lašišos riebalai sukuria ypatingą prabangos jausmą.
Po teisybei ji kuo puikiausiai gali būti šventinių žiemiškų pietų ar net Kalėdinio šventinių pietų stalo puošmena. Būtinai išbandykite šį receptą ir aš pažadu, kad liksite maloniai nustebę rezultatu.
Skanaus!