Dabar moliūgų sezonas. Jie karaliauja daugumoje sezoninių virtuvių. Dažnai mieste dienos sriuba būna moliūgų arba su moliūgais. Ši daržovė, kuri perpjauta kvepia melionais (ar pastebėjote tai?) yra populiari ir plačiai naudojama nuo užkandžių ir sriubų iki desertų ar net alaus. Gal pas mus tai nėra taip populiaru, o štai už Atlanto, šiaurinėje Amerikoje moliūgų alus, arba alus su moliūgais yra absoliučiai privalomas rudens atributas. Moliūgus pjausto gabalais, kepa krosnyse kol karamelizuoja, tuomet juose deda salinti į misą ir moliūgai tampa sudėtine alaus dalimi.
Aš nesiūlau virti alaus, siūlau virti sriubą. Jai reikės šiek tiek pasiruošimo, tačiau pati sriuba išverda labai greitai. Tai restoraninio stiliaus patiekalas, mat turint visus paruoštukus ją galima pagaminti gana greitai po to, kai gautas užsakymas.
Apie paruoštukus: jums reikės per naktį vandenyje išmirkytų ir vėliau išvirtų avinžirnių. Dar reiks nedidelio moliūgo, kuriam išimsite sėklas ir minkštimą išskobsite šaukštu, nulupsite žievę ir supjaustysite nedideliais kubeliais. Ir dar reikės jūros gėrybių. Geriau pirkti šaldytas – jos pigesnės ir tikrai nebus sugedusios. Imkite bent ketvirtį kilogramo, o geriau – pusę. Jose nemažai ledo, kuris nutekės ir faktinis svoris ryškiai sumažės. Tik štai siekiant atitirpdyti jas reikia iš vakar įdėti iš šaldiklio į šaldytuvą. Arba dubenėlyje ant stalo, kambario temperatūroje – tada užtruksite porą valandų. Aš pirkau atskirai krevetes ir atskirai – midijas. Nuvalytas, bet termiškai neapdorotas. Aš jas pats apdorosiu gamybos eigoje. Jūs imkite tai ką mėgstate, ką perkate. Tiks ir kalmarai, ir jūros gėrybių mišiniai ir kt.
Kai viską turime pasiruošę – galime pradėti gaminti. Geriau dideliame puode aukštais kraštais – vėliau darbuojantis blenderiu mažiau apsitaško aplinka.
Moliūgų ir avinžirnių sriuba su jūros gėrybėmis
- 250+250g. atšildytų jūros gėrybių
- pusė vidutinio moliūgo, nuvalyto ir susmukinto kubeliais
- stiklinė avinžirnių, išmirkytų ir išvirtų
- 2 skiltelės česnako, smulkintos
- 1 šviežio rozmarino šakelė
- 200ml grietinėlės
- 300ml lengvo sultinio arba vandens
- grūstų juodųjų pipirų, druskos
- alyvuogių aliejaus kepimui
- kapotų petražolių lapelių ir Parmezano drožlių pateikimui
- Puode įkaitinkite aliejų ir įmeskite rozamarino šakelę, kad imtų skleisti aromatą
- Suberkite moliūgo kubelius ir česnaką, maišydami imkite kepti
- Kai moliūgai įkais - suberkite krevetes, kepkite atsargiai maišydami.
- Kai krevetės taps dailiai rožinėmis išimkite jas ir atidėkite pateikimui. Neperkepkite!
- Suberkite midijas, maišydami pakepkite kelias minutes.
- Kai midijos bus iškepę - išgriebkite jas iš puodo, išimkite rozmariną.
- Suberkite 2/3 turimų avinžirnių, supilkite sultinį, šiek tiek pasūdykite.
- Virkite ant vidutinės ugnies, kol moliūgas suminkštės.
- Nukaiskite, puodo turinį sutrinkite rankiniu blenderiu, kad gautumėte vientisą kreminę masę.
- Užkaiskite puodą vėl, suberkite likusius avinžirnius, supilkite grietinėlę, suberkite atgal midijas.
- Pagardinkite juodaisiais pipirais, pamaišykite, paragaukite ar netrūksta druskos.
- Užtenka pakaitinti tik minutę ar dvi, kad įkaistų netrinti produktai ir galima patiekti.
- Sriubą pilkite į plačią lėkštę, užkabindami midijų ir avinžirnių, dėkite krevetes, užbarstykite petražolėmis ir sūrio drožlėmis.
Jei turite galimybę – sūrį užtarkuokite jau patiekus sriubą valgytojams. Jis greit lydosi nuo karščio ir tiesiog pranyksta.
Neslėpsiu – man ši sriuba buvo nemenkas atradimas. Visų pirma dėl skonio trikampio moliūgas-rozmarinas-pipirai. Jie visi skirtingi ir ryškūs bet labai šauniai dera kartu bei papildo vienas kitą.
Patiko jūrų gėrybių kepimas kartu su moliūgu. Kepdamos jos atiduoda savo skonį ir aromatą sriubai ir papildo ją jūrinėmis natomis. Įdėjus jau termiškai apdorotas gėrybes pačioje pabaigoje tokio efekto neišgausite. Na ir sūris čia toli gražu ne paskutinėje vietoje. Savo lengvu sūrumu jis elegantiškai paryškina kreminį moliūgų saldumą.
Gardi, maistinga, soti ir neapsunkinanti sriuba gali pretenduoti kaip rimta pietų įžanga arba lengvos vakarienės patiekalas.
Iš recepte paminėtų produktų pagaminsite 4 dosnias porcijas sriubos. Skanaus!