Kažkurį vakarą susimąsčiau kaip bėgant metams keičiasi mūsų gyvenimas, socialiniai reiškiniai, aplinkybių vertinimas ir su tuo susijęs žodynas. Ko gero šnekamoji kalba yra geriausias mūsų gyvenimo progreso ar konkrečios būties atspindys. Keičiantis gyvenimui kalba keičiasi tiek, kad tam tikri žodžiai tampa nebereikalingi, nevartojami ir nugrimzta užmarštin.

Antai niekas net ir norint pašiepti nebenaudoja tokių žodžių kaip senbernis ar senmergė. Nebeliko tokio reiškinio. Dabar yra veržlus, karjeros siekiantis vyriškis. Arba stipri ir nepriklausoma moteris. Arba kitas žodis – viengungis. Šiuo žodžiu apibūdindavo trisdešimt sulaukusius vyrus, kurie taip ir nesukūrė šeimos. Nesvarbu dėl kokių priežasčių, bet jei būdavai sveikas, stiprus ir be šeimos – vadinasi viengungis su visais jam kabinamais stereotipais. Na, teisybės dėlei reiktų sakyti, kad stereotipai buvo senbernio termino palydovai, bet mes juk čia apie solidžius dalykus kalbam ir nesišaipom visai.

Taigi viengungis – vienišas, nevedęs vyras, dažniausiai gyvenantis bendrabutyje, neturintis moters ir todėl kiek nevalyvas ir gal nereiklus savo išvaizdai ar aprangai. Ir, žinoma, jis nėra buities žmogus, todėl ir nelabai mėgstantis (o gal ir nemokantis) gaminti maisto, todėl dažniau valgantis viešojo maitinimo įstaigose. Ką buvo galima rasti viengungio virtuvėje? Na, kelias bulves. Gal dar vieną – kita morką, svogūno galvą. Gal kokio lydyto sūrelio sumuštiniams. Ir būtinai save gerbiantis (khem) senbernis šaldiklyje turėdavo pakelį šaldytų koldūnų. Nenumatytiems atvejams. O jei svečių užsuks – ką padėsi ant stalo kaip užkandą? (Įdomus faktas – rytinio bloko šalyse ir dabar yra nemažai manančių, kad koldūnai yra geriausia užkanda prie degtinės).

Bet net ir iš tokio skurdaus produktų pasirinkimo sumani šeimininkė gebėdavo išvirti sriubą. Ir aš papasakosiu kaip ją išsivirti (sriubą, ne šeimininkę 😉 ).

Senbernio sriuba

  • 2 bulvės
  • 1 morka
  • 1 svogūnas
  • 100g. lydyto sūrelio
  • 1/4 pakelio koldūnų su mėsos įdaru
  • 1 šaukštas garstyčių
  • aliejaus ir sviesto kepimui
  • druskos, turimų prieskonių mišinio (didelės įtakos neturi, bet geriau naudoti prieskoninių žolelių mišinius)
  1. Puode užverdame 1,5 - 2l vandens ir sumetame nuluptas bei kubeliais supjaustytas bulves virti.
  2. Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ir gabalėlį sviesto, apkepame kubeliais supjaustytą svogūną ir morkas.
  3. Kai daržovės apkeps užberiame prieskonių mišinio ir maišydami pakaitiname, kad atsiskleistų jų aromatas.
  4. Keptuvės turinį verčiame į puodą pas bulves ir paverdame ~5min.
  5. Padidiname ugnį iki maksimalios ir maišydami sriubą suberiame šaldytus koldūnus.
  6. Kai sriuba vėl užvirs sumažiname ugnį, dedame lydytą sūrelį, garstyčias, šiek tiek sūdome.
  7. Išmaišome, ragaujame, jei reikia - galima dar sūdyti ar papildomai gardinti maltais pipirais.
  8. Paverdame 3min., nukaičiame ir leidžiame 10min pravėsti, pateikiame.

Kalbant apie pateikimą: jeigu jau taip nuskilo, kad yra kažko papildomai, tai vardan sotumo galima į sriubą lėkštėje įdėti dar gabalėlį sviesto, arba šaukštą grietinės. O jei sriuba verdama vasarą ir per kokį stebuklą yra šviežių prieskoninių žolelių, tai pateikiant galima jas sukapoti ir užberti, bus dar kvapniau ir skaniau. Bet čia jau ekstremalūs kraštutinumai. O labiau realistiškas yra bazinis variantas, kurį aprašiau recepte.

viengungio sriuba

Jūs dabar juoksitės, bet sriuba išties yra skani. Soti, maistinga, kitokia ir skani 🙂 Lydytas sūrelis ir sviestas skoniui suteikia kreminio turtingumo, garstyčių padažas – pikantiškumo natą. Koldūniukus, tiesa, stenkitės rinktis kuo mažesnius, mat jie išvirę turi tilpti į šaukštą ir į burną vienu kąsniu. Na ir bulvių nereikėtų pjaustyti stambiai, tuomet jos ir išvirs greičiau ir valgysis gardžiau.

Žodžiu sriubelė nesudėtinga, greitai išverdama ir tokia… stipriai vyriška. Ta prasme, kad be didelių skrupulų. Vienok mano paauglys, pusdienį prasitrankęs lauke ant dviračio, valgė vakarienės metu šią sriubą irkluodamas šaukštu mikliau už mane ir dar paprašė palikti jam porciją rytojaus pietums. Štai jums ir įvertinimas.

Skanaus! 🙂