Nežinau kaip jums, o man savaitgalio pusryčiai yra iššūkis. Kiaušiniai kepti, virti, blyneliai, košės, dešrelės – visa tai pabodę darbo dienomis, kai reikia pavalgyti greitai ir maistingai. Savaitgalį norisi kažko ypatingo, neskubraus ir kitokio. Kuo galėtų džiaugtis visa šeima, susėdusi dar su chalatais prie pusryčių stalo ir jaukiame valgomajame neskubriai aptarinėti savaitgalio planus. Ir žinot – aš radau fantastišką patiekalą: šakšuka.

Šakšuka yra patiekalas iš pomidorų ir kiaušinių, kilęs iš Šiaurės Afrikos, išpopuliarėjęs Izraelyje, o vėliau – ir visame pasaulyje. Sotus, sveikas, ryškus savo skoniu patiekalas – šakšuka – kartu yra labai paprastas ir jis visada pavyks. Gaminkite jį atsipalaidavę, neskubėdami, tingiai ir be streso – taip, kaip savaitgaliais geriate kavą ir jums viskas pavyks. Šakšukos proporcijos labai paprastos: vienas kiaušinis ir du dideli pomidorai vienam žmogui. Jeigu labai alkana – įmuškite du kiaušinius, jeigu pagiringa – padauginkite čili ir kitų prieskonių 😉 Štai kaip atrodo šis patiekalas keturių asmenų šeimai:

Šakšuka

  • 4 kiaušiniai
  • 5 dideli pomidorai
  • 2 raudonieji svogūnai
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 čili pipiras be sėklų
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • pipirų, druskos, saldžiosios paprikos miltelių - pagal skonį.
  • aliejaus kepimui
  1. Susmulkinam svogūnus ir česnakus, apkepame ant aliejaus.
  2. Kol svogūnai kepa - susismulkinam kubeliais pomidorus, čili pipriuką juostelėmis, be sėklų. Beriame į keptuvę
  3. Sūdome, pipiriname, dedame pomidorų pastą ir prieskonius.
  4. Galima užberti žiupsnelį cukraus - jis sumažins bendrą pomidorinį rūgštumą.
  5. Pamaišome, patroškiname ant vidutinės ugnies. Su mentele praskiriame pomidorus ir padarome duobutes, į kurias įleidžiame kiaušinius.
  6. Uždengiame, pakepame 4 minutes ir išjungiame.
  7. Patiekiame apibarstę kapotais žalumynais su balta puria duona arba skrebučiais.

Jei mėgstate galima kartu su kiaušiniais berti į pomidorus trupinto feta sūrio. Galima valgyti su mėgiamomis daržovėmis. Galima tiesiog atsilaužti kampą duonos ir jį mirkyti skystame trynyje ir pomidorų masėje. Pašlakstyti geru alyvuogių aliejumi.

Galima visaip. Svarbu – neskubėti ir ramiai pasimėgauti rytu, šeima, buvimu kartu ir gardžiu maistu. Tomis retomis akimirkomis, kai galima tiesiog mėgautis gyvenimu.

Labas rytas!

shakshouka

Nuotrauka:seriouseats.com