Šio patiekalo esmė yra mėsos marinatas, kilęs iš Irano nacionalinės virtuvės, kuris vištieną padaro minkšta, sultinga, aromatinga ir su ryškiomis citrusinėmis natomis skonyje. Jis kitoks – šiek tiek pikantiškas, gaivus, nenusibodęs. Išties vertas paragauti, nes pagaminamas gana paprastai ir greitai.

Produktai: 

1 apelsinas
1 citrina
8 česnako skiltelės
1 svogūno galva
180-200ml natūralaus jogurto
50ml alyvuogių aliejaus
1 šaukštas druskos
1 šaukštas cukraus
maltų juodųjų pipirų

Gamyba:

Nuo švariai nuplautų apelsino ir citrinos nutarkuoti arba plonai nupjauti geltonąją žievelės dalį.
Į virtuvinio smulkintuvo ar blenderio indą sudedame nuluptą, dalimis supjaustytą svogūną, nuluptas česnako skilteles, nutarkuotas žieveles, druską, cukrų, pipirus
Išspaudžiame apelsino ir citrinos sultis, supilame į tą patį indą, supilame aliejų.
Viską susmulkiname blenderiu iki tirštos košelės konsistencijos.
Košelę perdedame į indą, įdedame jogurtą ir išmaišome šaukštu. Negalima maišyti blenderiu!

Gauname citrusiniais kvepiantį, pikantišką, malonios gelsvos spalvos marinatą. Jo užteks užmarinuoti 1,5-2kg vištienos.

Vištieną supjaustome gabalais, tinkamais verti ant iešmo, sudedame į indą, užpilame marinatu ir rankomis išmaišome, kad marinatas padengtų vištieną iš visų pusių. Uždengiame ir dedame į šaldytuvą marinuotis 4 valandas arba ilgiau, kad ir 12 valandų.

Atėjus laikui mėsą veriame ant iešmų ir kepame dažnai vartydami ant vidutinio kaitrumo žarijų. Vištiena iškepa greitai, todėl neperkepkite – mėsa turi išlikti sultinga.

Vištienai rinkitės tą dalį, kurią labiausiai mėgstate. Aš rinkausi šlaunelių mėsą – buvo puiku. Galima rinktis sparnelius, šlauneles, blauzdeles, krūtinėles – bet ką, ką mėgstate.

Mėsa būna labai minkšta, nes ją minkština net kelios skirtingos maistinės rūgštys, gaunamos ir citrinos, apelsino sulčių, svogūno sulčių ir dar pieno rūgštis iš jogurto.

Ir kaip minėjau – gaivi ir aromatinga. Jeigu norite papildomų spalvų skonyje, tuomet įberkite į marinatą ir šiek tiek kario prieskonių. Bet jų turi būt tik šiek tiek, fone – jie neturi dominuoti ir užgošti.

Labai rekomenduoju išbandyti šį marinatą ir pasimėgauti rezultatu prasidėjusiame grilio sezone 🙂