Pasipylus pirmosioms voveraitėms sezoninė virtuvė iškart suteikia du malonumus. Pirmasis – tai voveraičių rinkimas. Aromatingas ir tyras oras, vėjo šnarenimas medžiuose, tyla ir ramybė bei nuoseklus azartas rasti samanose pasislėpusias voveraites. Tikra atgaiva ir poilsis po sunkios ir įtemptos darbo savaitės. Be to rinkti voveraites yra labai saugu: net ir nemokantys grybauti jas tuojau atpažins ir atskirs nuo kitų grybų, taip išvengdami pavojaus prisirinkti nuodingų grybų. Kita vertus, jeigu neturite noro ar laiko grybauti, tuomet važiuodami automobiliu stabtelkite kelkraštyje ir sumokėkite kelis eurus grybų pardavėjui. Taip ne tik gausit ką tik surinktų, šviežių grybų, bet ir paremsite žmones, kurie netingi ir savo pastangomis taip prisiduria prie pajamų. Jų pastangos to vertos.

Antrasis malonumas yra voveraičių valgymas. Jos nuostabios. Nors maistine prasme jos nėra labai vertingos, bet jos yra gardžios ir daugumos mėgiamos. Maža to, pasigaminus gana nesudėtingą padažą iš voveraičių su dar keliais papildomais produktais galima sukurti pilnavertiškus pietus ar vakarienę. Tai bus ne tik gardu, bet ir labai sotu. Pradėkime nuo padažo.

Voveraičių padažas

  • 300-400g šviežių voveraičių
  • 2 šaukštai sviesto
  • didelė svogūno galva
  • 3 skiltelės česnako
  • 200ml riebios grietinėlės
  • 150ml daržovių arba vištienos sultinio
  • 2 šaukšteliai Vorčesterio padažo
  • 1 šaukštelis miltų
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  • petražoliu ir(arba) krapų pateikimui
  1. Didelėje keptuvėje išlydome sviestą ant vidutinės ugnies ir jame apkepame smulkiai pjaustytą svogūną
  2. Kai svogūnas taps skaidrus - suberiame smulkintą česnaką ir pakaitiname apie minutę
  3. Beriame nuvalytas ir pasmulkintas voveraites, apkepame jas 5-8min. ant stiprios ugnies, kad išgaruotų drėgmė ir jos šiek tiek apskrustų
  4. Pilame sultinį, grietinėlę, Vorčesterio padažą ir išmaišome
  5. Troškiname ant silpnos ugnies ~10min.
  6. Sūdome, gardiname pipirais, užbarstome miltus ir įmaišome juos šluotele, kad neliktų gumuliukų
  7. Kai padažas sutirštės iki kreminės konsistencijos - nukaičiame keptuvę
  8. Įmaišome kapotus žalumynus ir pateikiame karštą

Su visais pasiruošimais užtruksite apie pusvalandį. Kad sviestas nedegtų galima į keptuvę įpilti kelis šlakelius aliejaus.

Kaip jį paversti vakariene? Dabar šviežių bulvių sezonas – nuplaukite kelias bulves po šaltu vandeniu ir nutrinkite kempinėle, neskuskite.

Supjaustykite išilgai į 6 dalis – gausite trikampes skilteles. Pašlakstykite jas aliejumi, pabarstykite druska, pipirais, kmynais ir džiovintais česnakais. Išmaišykite rankomis, kad priskoniai tolygiai pasklistų ant bulvių. Dėkite skilteles į kepimo skardą odele žemyn ir pašaukite į +180C orkaitę prieš pradėdami gaminti padažą, per pusvalandį jos iškeps ir dailiai paskrus.

Dėkite iškepusias bulves į lėkštę, užpilkite ant jų voveraičių padažo, šalia padėkite skiltelėmis pjaustytų šviežiai paraugtų agurkų.

Ragaukite viską ir mėgaukitės šiuo jausmu: tai – vasara.

Skanaus!