Artėja kalendorinis vidurvasaris, ir tai yra metas, kuomet daržas yra pats turtingiausias: jame pilna įvairiausių kvapnių ir traškių daržovių, kurios tokios skanios, kad jas galima valgyti beveik vienas.

Taip pat reiškia, kad jų pilna turguose, parduotuvėse ir jos yra vietinės bei šviežios. Jų nebereikia vežti iš kitų šalių ir jos yra pigios. Pačios geriausios ir pačios pigiausios visų metų bėgyje.

Joms nieko nereikia – tik nuplauti, supjaustyti, lengvai pasūdyti ir valgyti. Čia ir dabar. Tiesiog sustoti ir mėgautis vasara.

Beeet…! Yra nedidelė paslaptis, kurios dėka daržovės bus dar gardesnės, o patiekalas taps itin prabangiu. Tai padažas. Ir ne šiaip padažas – tai bus mirkalas duonai ir pilnavertis daržovių kompanjonas.

Naminis salotų užpilas

  • 1 ar 2 dideli labai sunokę pomidorai
  • 1 šviežias agurkas
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 2-4 ridikėliai
  • Petražolių ir krapų lapelių
  • Šlakelis alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas graikinio jogurto
  • Druska
  1. Pomidorą, agurką ir ridikėlius sutarkuojame smulkia tarka į dubenį
  2. Svogūną supjaustome mažais kubeliais
  3. Užberiame pasmulkintą petražolę ir krapus
  4. Gausiai pasūdome, pašlakstome aliejumi ir dedame jogurtą
  5. Viską išmaišome ir padedame valandai į šaldytuvą.
  6. Išimame, dubenyje esantį mišinį nukošiame per smulkų sietelį.
  7. Įdedame dar šaukštą tiršto jogurto ar grietinės ir įmaišome šluotele.
  8. Naudojame kaip užpilą daržovių salotoms.

Juk esat valgę pomidorų ir agurkų salotas su grietine? Kas buvo skaniausia? Nuo daržovių likusi sunka su grietine… Tas paskutinis šaukštas, kurio skonį jūs dabar jaučiate burnoje.

Štai tokį skonį ir dar gardesnį galima sukurti dirbtinai, juo pagardinant jūsų mėgiamas daržoves. Tik jos nebus ištežę, sultingos ir traškios.

Paskrebinkite šviesios duonelės, sudėkite daržoves į dubenėlį, šiek tiek pasūdykite, šalia supilkite nukoštą užpilą ir džiaukitės vasaros skoniais ir aromatais.

Jei norisi sočiau – gardinkite patiekalą Feta ar kito minkšto, šviesaus sūrio kubeliais, o į užpilą įmaišykite šaukštą riebios grietinės.

Plėškite duoną, merkite ją padažą ir valgykite kartu su salotomis. Kaži ar gali būti geresnė alternatyva vasariškai vakarienei terasoje su draugais ar šeima.