Štai ir pavasaris! Prabėgo lygiadienis, persukome laikrodžius, baigia nutirpti sniegas ir gamta vėl prisipildė skambių garsų. Gamta pradėjo naują gyvybės ratą ir greitu laiku sezoninės virtuvės receptai bus kupini šviežių žalumynų.

Tačiau man nutiko lengvas kulinarinis šokas: pažvelgiau į savo šaldiklį ir aptikau, kad tebeturiu praėjusį rudenį rinktų, šaldytų baravykų. Koks aplaidumas! Juk tuoj prasidės šviežių grybų sezonas, pasipils bobaausiai ir briedžiukai, o pas mane šaldyti baravykai liūdi! Netvarka. Reikia juos kuo mikliau sugaminti – bandžiau vieną receptą, kurį žinojau seniai bet neturėjau ūpo išbandyti. Tai – bulvių tešlos pyragas su keptais baravykais. Užbėgant įvykiams už akių pagalvojau, kad toks pyragas būtų labai gardus rudenį, kuomet baravykai ir bulvės yra švieži. Ypač, jei bulvės keptos lauže, su dūmo aromatu… Bet šviežių bulvių teks palaukti, todėl naudojam pernykštės ir šaldytus baravykus.

Pradedame nuo tešlos: reikės 6-8 bulvių. Jos gali būti virtos, bet gardžiau kaip jos keptos orkaitėje. Nulupat, nuplaunat, sudedat ant skardelės, pabarstot druska ir pašaunat į +190C orkaitę pusvalandžiui. Patikrinat – bulvės pasidengė rusva spalva? Vadinasi iškepė – traukiat lauk ir atvėsinat. Jos bus gardžiai aromatingos ir purios viduje.

Taigi, turime termiškai apdorotas bulves – jas sugrūdame, bet ne į košę, o tokiais postambiais gabalais. Užbarstome 2-3 šaukštus miltų, šiek tiek druskos, maltų juodųjų pipirų (galima ir muskato įtarkuoti jei mėgstate), įmušame 3 kiaušinius ir dar šiek tiek pašlakstome aliejumi – kelis šlakelius. Viską išmaišome / išminkome į vientisą tešlą, imame atsegamą kepimo formą, ją tepame sviestu ir dugną tolygiai išklojame tešla. Galima su nedideliu įdubimu link centro, tai baravykai nenuslys pjaustant.

Dabar baravykai – juos reikės apkepti. Tik kaip, jei jie šaldyti ir kieti kaip kaulas? Užkaiskite puodą vandens, įberkite kiek druskos. Kai užvirs – sumeskite baravykus. Kai vanduo vėl užvirs – virkite lygiai 3 minutes. Tada išgriebkite baravykus ir nuliekite šaltu vandeniu. Ir štai kas nutiks: visų pirma – baravykai atšils ir juos galima pjaustyti, bet jie tebebus traškūs ir standūs. Antra – jei ant kotų liko kokio smėliuko ar miško žemių, jos atitirps pirmos ir nukris ant puodo dugno. Dviguba nauda: ir baravykai švarūs ir minkšti.

Tiesa, nepasakiau kiek – bet orientuokitės patys, žiūrint kiek jūs mėgstate ir kiek turite baravykų. Čia sviestu košės, o baravykais bulvių nesugadinsi. Aš gal 7 ar 8 nemažus baravykus su visais kotais ir galvomis sunaudojau.

Sunaudojau, tai reiškia, kad keptuvėje įkaitinau šlakelį aliejaus ir gal 100g. sviesto. Sumečiau kubeliais smulkintą svogūno galvą ir kol ji apkepė baravykus supjausčiau išilgai riekelėmis (ar plokštelėmis? kaip tiksliau apibūdinti?) Sumečiau į keptuvę pas svogūnus. Jei esat baisūs mėsaėdžiai tai dabar pats metas įmesti ir smulkintos rūkytos šoninės gabalėlių. O jei ne, tuomet šį veiksmą praleiskite. Grybai pasūdomi ir pamaišant kepami ant maksimalios ugnies, kad taptų auksaspalviai. Ugnis bus per maža – baravykai ne keps, o troškinsis. O mums reikia keptų, mes gi ne troškinį gaminam.

Grybai apkepė? Šaunu. Nukaiskite keptuvę ir įmaišykite 100g. riebios grietinės. Aš dar įbėriau kapotų svogūnų laiškų, bet čia jau mandražas – ir be jų bus ne ką prasčiau. Kai jau grietinė įmaišyta, tuomet keptuvės turinį dideliu šaukštu ar mentele sudėkite ir paskleiskite kepimo formoje virš tešlos. Pašaukite kepimo formą su visais skanėstais į +220C kaitrumo orkaitę 15min. Praėjus šiam laikui išimkite formą, leiskite pyragui pravėsti bent 10min. ir atsekite formos užraktą.

bulvių pyragas su baravykais

Štai jis, gražuolis: šonai paskrudę, viršuje grybai su padažu pasklidę, į tešlą įsigėrę, susilieję. O kvepia…! Pjaunam, dedam į lėkštes ir mėgaujamės, kol niekas neapvalgė.

bulvių pyragas su baravykais

Gardus, sotus, tirpstantis burnoje. Ir išties jis labai sotus. Rodos suvalgei gan nedidelį gabalėlį, o sotumo jausmas apima gan mikliai ir neapleidžia ilgai. Matyt kreminis grybų padažas tą sotumą ir sukuria.

Štai toks paprastas, guodžiantis ir sielą šildantis patiekalas. Jis nėra prabangus, bet yra neprastas. Turėkite šį receptą savo kraitelėje, ir kai norėsis grybų (kad ir šaldytų) net nežinosite ką iš jų pagamint – štai tada receptas jums pravers.

Gražaus beprasidedančio pavasario! 🙂