Esu rašęs apie keptus ryžius su grybais, labai paprastą, sotų ir gardų patiekalą. Yra ir kita šio patiekalo versija, kuri yra kiek kitokia, tačiau taip pat labai vykusi.

Šis patiekalas tiks tiems, kas turi išmanųjį puodą, arba elektrinė vyryklę ryžiams (taip, pasirodo būna ir tokios). Esminis šio patiekalo skirtumas tame, kad kepami tik grybai, vėliau ryžiai verdami kartu su grybais.

Patiekalui reikės:

  • 500g ryžių
  • 500ml vandens
  • 600g skirtingų grybų – aš naudojau tuos, kuriuos matote iliustracijoje viršuje, jūs naudokite, ką gausite nusipirkti
  • kelių šlakelių aliejaus kepimui
  • pluoštelio laiškinių svogūnų
  • pagardui – 100ml sojų padažo, šaukšto sezamų aliejaus, šaukšto ryžių acto, šaukštelio cukraus ir pusės šaukštelio druskos

Pradedame nuo ryžių – juos reikia supilti į dubenį ir kelis kartus praskalauti šaltu vandeniu, idant verdami jie nesuliptų.

Tada pagaminame pagardą, indelyje sumaišydami visus jam skirtus produktus.

Grybus pasmulkinam juos tiesiog suplėšydami į mažesnius gabalėlius, labai stipriai įkaitiname keptuvę (tam labai tink Wok tipo keptuvė) ir pašlakstę ją aliejumi beriame grybus.

Nepamirškite, kad mums nereikia jų troškinti – mums reikia juos apskrudinti, siekiant suteikti papildomo umami skonio, todėl kaitra turi būti maksimaliai didelė, o grybai apkepami dalimis. Jei subersite visus grybus vienu metu į keptuvę ji tiesiog atvės, grybai išleis savo sultis ir jau ne keps, o virs / troškinsis savo sultyse. Taigi, viską kepame dalimis, dažnai pamaišydami ant labai didelės kaitros.

Ir jau tik visai pabaigoje, kai apkepsite visus grybus juos galima suberti kartu atgal į keptuvę ir pabarstyti dalimi pjaustytų svogūnų laiškų bei išmaišyti tarpusavyje.

Apkepus grybus pagrindiniai darbai padaryti, dabar liko visai nedaug. Į išmanųjį puodą beriame praplautus ryžius, pilame vandenį, dedame grybus ir supilame paruoštą pagardą.

Puodą uždengiame ir įjungiame ryžių virimo programą. Prabėgus numatytam laikui ir puodui baigus virimo programą atidengiame dangtį ir mentele ryžius išmaišome su grybais.

Dedame paruoštą patiekalą į dubenėlius ir apibarstome kapotais svogūnų laiškais.

Patiekalas labai gardus, turtingas savo skoniais ir tekstūra. Beje, tinkamas ir veganams – jame nėra jokių gyvulinės kilmės produktų.

Patiekalas gana universalus, jis gali būti kaip pagrindinis patiekalas – iš recepte nurodytų produktų kiekio pamaitinsi keturis valgytojus. Arba gali būti naudojamas kaip garnyras kitiems patiekalams papildyti. Lengva, paprasta, greita – ir tikrai labai skanu. Pabandykite! 🙂