Praėjusiame įraše užsiminiau apie penktąjį – Umami – skonį. Jau vėliau, po publikavimo, aš gana ilgai galvojau apie jį. Supratau, kad apie Umami papasakojau gana skurdžiai ir negrabiai, neperteikdamas jo esmės. Be to, skonius visada geriau jausti nei apie juos šnekėti, ypač – apie naujus ir nepažintus. Tad nutariau papasakoti jums kaip susikurti ryškų Umami skonį patiekale. Tegul tai būna mano garbės skolos grąžinimas.

Šio patiekalo gimtinė – Japonija. Tai veganams tinkamas patiekalas. Tai – labai paprastas patiekalas ir pagaminamas itin paprastai bei greitai. Tačiau tuo pačiu metu jis yra neįtikėtinai turtingas patiekalas. Ir ypač – turtingas Umami skoniu. Tad pradėkime nuo gamybos, vėliau aptarsime jo niuansus.

Trijų rūšių grybai su keptais ryžiais

  • 150g. baltųjų Shimaji grybų
  • 250g. Portobello grybų
  • 150g. rudųjų pievagrybių
  • 2 puodeliai virtų ryžių
  • 3-4 šaukštai sojos padažo
  • 4 svogūnų laiškų šakelės
  • skrudintų sezamo sėklų pateikimui
  • 2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  1. Susmulkiname grybus ir beriame juos į sausą keptuvę ant vidutinės ugnies.
  2. Kartais pamaišydami kaitiname grybus 5-8 min.
  3. Supilame aliejų, išmaišome, beriame smulkintus svogūnų laiškus, maišydami pakaitiname apie minutę.
  4. Dedame ryžius, šlakstome sojų padažą ir įmaišome į grybus.
  5. Pakaitiname 1-2min. ir nukaičiame.
  6. Dedame į lėkštes, apibarstome sezamų sėklomis, patiekiame.

Štai toks paprastas patiekalas burnoje tiesiog sprogsta skonių ryškumu.

Kaip matote šiame patiekale nenaudojami prieskoniai, net ir druska. Tik šiek tiek sojos padažo. Tačiau patiekalas yra turtingas skoniai ir pats yra tartum naujas prieskonis.

Ant sausos keptuvės kaitinami grybai sukuria neįtikėtinai ryškų riešutų, žemiškumo, sodraus medaus aromatą ir skonį. Umami viename flakone. Vėliau viskas aliejaus pagalba išplinta į kitus komponentus ir ilgainiui glosto burną sprogdinant maisto receptorius.

Beje, apie grybus: čia nėra kažkas ypatinga. Tiesiog užėjau į didesnę maisto prekių parduotuvę ir pirkau tai, ką radau daržovių skyriuje. Kažką galima keisti pagal aplinkybes ir galimybes. Pavyzdžiui jei nebus Portobello gal būt rasite Shiitake, Eringi arba Kreivabudžių. Keiskite – skonis nenukentės.

Ir žinoma, tai tik bazinė patiekalo versija. Ją galima praturtinti kitomis daržovėmis ar prieskoniais. Bet prieš tai darant pasigaminkite šią patiekalo versiją ir pasimėgaukite grynaisiais produktų skoniais. Tai padės Jums suprasti kuo dar norėtumėte praturtinti šį patiekalą.

Smagių skoninių atradimų! 🙂