Jeigu viešėjote Graikijoje greičiausiai ragavote vieną iš populiariausių vietinės virtuvės patiekalų – saganaki. Ir čia slypi nedidelė klasta, mat žodis saganaki kyla nuo žodžio sagan, kuris graikams ir turkams reiškia nedidelę metalinę keptuvėlę su dviem auselėmis (rankenomis). Todėl jeigu restorane paprašysite tiesiog saganaki – gausite karštą keptuvę su gerai apskrudintu vietiniu sūriu. Atrodys panašiai taip:
Tačiau jeigu paprašysite shrimps saganaki jau gausite visai kitą patiekalą – karštą, aštroką, pikantišką ir turtingą skoniu pomidorų troškinį su užkeptomis krevetėmis ir feta sūriu. Yra be galo gardu mirkyti gabalėlius šviesios graikiškos duonutės į tą troškinį ir valgyti kartu su krevetėmis bei sūriu.
Beje, jeigu kalbame apie saganakį kaip troškinį, tuomet jis nebūtinai privalo būti su krevetėmis. Jam paruošti galima naudoti bet kuriuos kitus greitai termiškai apdorojamus baltymus – jūros bjaurybes, baltą žuvį ir pan. Aš saganakiui pagaminti naudojau jau keptą vištieną. Galima naudoti ir žalios mėsos gabaliukus, tik prieš tai juos reikia bent dalinai apkepti, kad orkaitėje jie pabaigtų kepimo procesą.
Beje, saganakį galima nesunkiai pagaminti ir Lietuvoje žiemos metu. Tai nebus tobula, bet vistiek bus gardu. Štai kaip tai daroma:
- metalinėje keptuvėje (tai svarbu, nes dėsime ją į orkaitę) ant graikiško alyvuogių aliejaus apkepame vieną kubeliais smulkintą raudonąjį svogūną ir porą kapotų česnako skiltelių
- beriame maltus juoduosius pipirus ir džiovintą raudonėlį, šiek tiek aitriosios paprikos dribsnių (savo nuožiūra, kiek aštriai mėgstate) ir šaukštą pomidorų pastos
- maišome, pakepame pomidorų pastą, pilame skardinę konservuotų pomidorų. Jei parduotuvėje akcija – galima pirkti šviežius ir smulkinti, aš naudojau konservuotus savo sultyse.
- sūdome, beriame šaukšteliuką cukraus skonio balansui. Troškiname atviroje keptuvėje 10-15 min, idant skystis kiek nugaruotų ir padažas sutirštėtų
- dedame apkeptos vištienos gabalėlius arba krevetes arba mules arba baltos žuvies – kad ir menkės – gabalėlius.
- aplink užbarstome stambių feta sūrio gabalėlių, dar pašlakstome aliejumi ir pašauname į orkaitės viršutinę dalį
- orkaitė turi būti +200C grilio (viršutinio kaitintuvo) režimu – tokioje orkaitėje kepame dar 10-15min kol feta ims dailiai ruduoti.
- ištraukę užbarstome kapotais petražolių lapeliais ir su visa keptuvėle pateikiame valgytojui, perspėdami, kad indas yra karštas.
Gaunasi štai taip:
Kaip minėjau – reikia pateikti su gabalėliais traškios šviesios duonos. Aš mėgstu pateikti su focaccia, prieš tai kelias minutes ją pakaitinęs orkaitėje.
Dar kartą: būtinai perspėkite valgytojus, kad keptuvė karšta idant nenusidegintų. Ir patys nepamirškite: virtuvėje karštas ir šaltas metalas atrodo visiškai identiškai.
Dar į saganakį galima įdėti raudonosios paprikos, jis suteiks papildomo skonio. Juostelėmis pjaustyta paprika dedama kartu su pomidorų pasta.
Skanaus! 🙂