Mėsos kukuliai (d.ž.k. meatballsai) puikus pasirinkimas kai „nežinau ko noriu nes viskas nusibodo”. Kukuliai niekad nenusibosta, nes jų gali būti pačių įvairiausių ir naudojamų dar įvariau. Tinka bet kurio gyvūno mėsa ir jeigu mėsos pasirinkimas prastas kitiems patiekalams, tai sumalus kukuliams ji tikrai tiks. Dabar vasara, norisi lengvo maisto – kaip paruošti skrandžio neapsunkinančių kukuliukų? Rinkitės „lengvus” produktus: vištieną, kalakutieną, daržoves. Naudokite mažai riebalų, nenaudokite džiūvėsėlių. Gal būt net nekepkite, o troškinkite. Arba – paskrudinkite orkaitėje. Štai ir paprastas lengvas patiekalas ramiai vasariškai vakarienei. Vištienos kukuliukai su daržovėmis – jie jums patiks. Nes nebus tiesiog kukuliai sau ir daržovės sau – bus kukuliukai su daržovėmis. Kartu. Pabandykite.

Vištienos kukuliukai su daržovėmis

  • 500g. vištienos šlaunelių (kumpelių) mėsos
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 3 česnako skiltelės
  • stiklinė šviežių žaliųjų žirnelių
  • 1 morka
  • 1 kiaušinis
  • prieskoninių žalumynų
  • druskos, juodųjų pipirų
  1. Mėsą sumalkite mėsmale, įmuškite kiaušinį.
  2. Žirnelius, morką, svogūną, česnaką ir žalumynus susmulkinkite blenderiu.
  3. Gautą daržovių košelę sudėkite į mėsą, pasūdykite, barstykite pipirais.
  4. Viską gerai išmaišykite ir paminkykite, kol masė taps lipni. Tinka maišyti virtuviniu kombainu.
  5. Sudrėkinkite rankas vandeniu ir suformuokite nedidelius kukuliukus.
  6. Apkepkite keptuvėje iš visų pusių gerai įkaitintame aliejuje.
  7. Įpilkite šiek tiek vandens, uždenkite dangčiu ir patroškinkite arba sudėkite į kepimo indą ir paskrudinkite 5-7min. orkaitėje.
  8. Patiekite su virtomis šviežiomis bulvikėmis ir šviežių daržovių salotomis arba šviežiai paraugtais agurkėliais.

Iš prieskoninių originaliame recepte buvo tik kalendros lapeliai. Aš ją pakeičiau bazilikais ir petražolėmis. Norint pikantiškesnės kukuliukų versijos galima įdėti ankštį aitriosios paprikos be sėklų.

Ar troškinti keptuvėje ar skrudinti orkaitėje – jūsų reikalas, tik jei nutarsite skrudinti orkaitėje tuomet nepersistenkite, mat kukuliukai taps sausi ir sprangūs. O šiaip tai jie labai sultingi ir tirpstantys burnoje. Beje, daržovės pateiktos tik kaip orientacinės, jei ko nors neturite – dėkite kitas daržoves. Pavyzdžiui stambiai tarkuotas šviežias cukinijas, baklažanus, smulkiais kubeliais pjaustytus pievagrybius. Skonis bus puikus. Galima netgi dėti konservuotų aitriųjų pipirų, tuomet paruošti lengvo jogurtinio padažo ir viską pateikti kaip užkandį su mirkalu, kas labai tiks žiūrint namuose sporto varžybas.

Lengvas, sotus ir nenusibodęs patiekalas, kurį noriai valgys ir vaikai ir suaugę. Nors vaikams derėtų gaminti neaštrią kukulių versiją, tegul prieskoniais mėgaujasi kai užaugs.

Skanaus!