„Kai atvėsta oras – skaniai pavalgyti pakyla noras”. Berods taip yra minėjusi Laura iš blog’o bulviųkošė.lt . O gal ji sakė „kai oras atvėsta – kyla noras skaniai…”? Kas pamenat tikslią citatą?

Kaip ten bebūtų orai išties atvėso sulig kalendorine vasaros pabaiga ir nežada artimiausiu metu sušilti, todėl vėl grįžtame prie sezoniško, jaukaus ir guodžiančio maisto, kuris ne tik sušildys, bet ir sočiai pamaitins.

Guodžiančio maisto klasika – šiupininė sriuba, tik šį kartą tai bus kiek modernesnė jos versija su virta jautiena ir perlinėmis kruopomis bei ryškiu ir kiek kandžiu skoniu. Eime gaminti.

Šiupininė sriuba su perlinėmis kruopomis ir jautiena

  • 500g jautienos kumpio arba mentės
  • morka, svogūnas, keli juodieji pipirų žirneliai ir lauro lapas - sultiniui.
  • 250g mažų pievagrybių
  • 400ml skardinė žaliųjų alyvuogių be kauliuko
  • 4 gerai sunokę vidutiniai pomidorai
  • svogūnas
  • morka
  • 1 raudona aitrioji paprika be sėklų
  • 2 skiltelės česnako
  • 200g perlinių kruopų, išvirtų.
  • aliejaus kepimui
  • druskos, juodųjų pipirų, prieskonių mišinio chmeli-suneli
  1. Mėsą dedame į puodą, užpilame 2,5l šalto vandens ir imame virti.
  2. Nugraibome putas, dedame morką, svogūną, laurą ir pipirus ir verdame ant mažos ugnies ~45min.
  3. Tuo metu smulkiais kubeliais pjaustome morką ir svogūną, pievagrybius nuvalome ir pjaustome į 4 dalis išilgai.
  4. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir suberiame smulkintus svogūną ir morką, apkepame.
  5. Beriame pievagrybius, kol jie pakepa - susmulkinam česnakus ir papriką, beriame į keptuvę.
  6. Užbarstome maltais juodaisiais pipirais ir chmeli-suneli prieskoniais, išmaišome.
  7. Pomidorus sutriname blenderyje iki košytės, supilame į keptuvę pas daržoves.
  8. Kartus supilame alyvuoges su visu skysčiu, kuriame jos buvo.
  9. Sumažiname kaitrą iki mažiau nei vidutinės ir pamaišydami viską lėtai troškiname ~20min neuždengtoje keptuvėje.
  10. Iš puodo išimame mėsą, nukošiame sultinį, sultinį pilame atgal į puodą, gražiname mėsą, leidžiame užvirti.
  11. Supilame keptuvės turinį į puodą, suberiame virtas perlines kruopas, šiek tiek pasūdome ir leidžiame viskam lėtai pavirti ~20min.
  12. Išjungiame ir leidžiame sriubai pabręsti dar ~15-20min.
  13. Mėsą išimame ir supjaustome plonomis riekelėmis.
  14. Pateikiame: į sriubinės lėkštės centrą dedame samtį tirštos sriubos, galima papildomai įpilti skysčio. Ant viršaus dedame pjaustytos mėsos gabalėlius, pakraščius užbarstome žalumynais.

Šiek tiek aštroka dėl paprikos, pikantiška, turtinga skoniu ir labai soti, bet lengva šiupininė sriuba. Kiek kitokia, nei esame įpratę.

Gardi patiekus iš karto, gardi ir kitą dieną pakartotinai pašildyta. Tokia šauni ir šildanti rudens pradžios sriuba.

Skanaus!