Ruduo… Spalis. Geltonų lapų, atvėsusių rankų, arbatos aromato ir šiurkščių lietaus šuorų metas. Susigūžę praeiviai, rūkais pasidengę tamsūs rytai, išblėsusios šypsenos ir ištuštėję miškai…

Židinyje spragsinčios malkos, savaitgaliais pirtyje šnypščiantis garas, šiltos vilnonės kojinės ir dubenėlis šildančios sriubos. Ruduo…

Tai metas, kai reikia šilumos, paguodos, jaukumo ir ramybės. Visa tai gali būti viename karštame puodelyje.

Šildanti rudeniška saulėje džiovintų pomidorų sriuba

  • ~100g saulėje džiovintų pomidorų (~10vnt.) aliejuje
  • 2 skiltelės česnako
  • nedidelė svogūno galvutė
  • truputis maltų kajeno pipirų
  • 400ml skardinė konservuotų pomidorų
  • 600ml sultinio (vištienos arba daržovių)
  • druskos, juodųjų pipirų
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • plėšytų baziliko lapelių pateikimui
  1. Svogūną pjaustome kubeliais ir apkepame puode ant įkaitinto aliejaus, kad suminkštėtų.
  2. Beriame pasmulkintus saulėje džiovintus pomidorus, smulkintą česnaką ir kajeno pipirus.
  3. Pamaišydami kaitiname ~30sek.
  4. Verčiame pomidorus, pilame aliejų ir užvirus verdame 5min. ant vidutinės ugnies.
  5. Nukaičiame ir viską susmulkiname rankiniu blenderiu iki vientisos kreminės masės (Atsargiai: karšta ir taškosi!)
  6. Sūdome pagal skonį, pipiriname.
  7. Pateikiame užbarstę plėšytų baziliko lapelių.

Ir jeigu laukiate svečių – štai taip juos ir pasitikite: su puodeliu karštos sriubos. Tegul šildo rankas ir sielą vos peržengę namų slenkstį. Sriubčioja, čepsi iš malonumo ir mėgaujasi aromatais.

saulėje džiovintų pomidorų sriuba

Ar beverta sakyti, kad geriausias aliejus šio patiekalo gamybai tas, kur nuo pomidorų iš indelio tiesiai? Jame begalė aromatų ir skonių, jis čia tiks kaip niekad. Ne griekas būtų sriubą pašlakstyti keliais jo lašeliais jau pateikiant. Karšta sriuba dar labiau atskleis jame tūnančius saulėje džiovintų pomidorų aromatus.

Ir su kajeno pipirais atsargiai, pikčiurnos jie tartum kaimo šunys. Taip, sriuba turi būti aštri, bet saikingai. Lygiai tiek, kiek reikia, kad sušildytų sužvarbusį svečią. Ir aštrumas neturi dominuoti, tik būti pikantišku akcentu. Skonyje privalo skambėti saulėje džiovintų pomidorų skoniai. Tai yra šios sriubos ašis, aplink kurią sukasi visi kiti komponentai.

Paprasta, greita ir labai šiam metų laikui tinkanti sriuba. Būtinai paragaukite…!

saulėje džiovintų pomidorų sriuba

Išvardintų produktų užteks keturiems šildančios sriubos puodeliams.

Nesušalkite!