Pats vidurvasaris ir šviežių agurkų pilna visur – nenuostabu, net ir atvirose lysvėse prasidėjo jų derlius. Mes, lietuviai, mėgstame šviežius agurkus. Taip labai, kad ankstyvą pavasarį esame pasiryžę už juos mokėti nežemiškus pinigus. Ir valgome juos iki pat vėlyvo rudens, kol nesibaigia. Tiesa, valgome juos gana nuobodžiai – dažniausiai šviežius, pabarstytus druska ar aplietus šviežiu medumi. Dar įmaišome į salotas su kitomis daržovėmis ir gardiname grietinės ar aliejaus pagrindu paruoštais padažais. Kai norisi įvairovės juos trumpai paraugiame ir valgome dar traškius, bet jau kiek sūdytus ir rūgtelėjusius.

Visa tai gardu, bet išragauta šimtus kartų ir lietuvį agurkais nustebinti sunku. Šiandien aš ketinu tai padaryti. Papasakosiu jums vieną receptą, kuris šiuo metu yra „ant bangos” ir jūs būtinai jį išbandykite. Jeigu net jis jūsų nenustebins – na tada ir aš nuleisiu rankas. Man šis patiekalas buvo toks malonus atradimas, kad net ir dabar, aprašydamas šį receptą aš prie klaviatūros esu pasidėjęs lėkštę ir periodiškai pakabinu iš jos agurkų. Tai taip skanu, kad ir būdamas sotus aš negaliu nustoti valgyti, o tai pastaruoju metu būna itin retai!

Aštrios agurkų salotos su jogurtu

  • 6-8 švieži agurkėliai
  • 1 citrina
  • 200ml graikinio jogurto
  • alyvuogių aliejaus
  • saujelė svogūnų laiškų
  • nedidelis pluoštelis mėtų lapelių, šviežių krapų ir petražolių šakelių
  • alyvuogių aliejaus
  • 1/2 šaukštelio kumino miltelių
  • šaukštelis kalendros miltelių
  • 1/3 šaukštelio aitriosios paprikos dribsnių
  • 2 šaukštelių obuolių acto
  • druskos, maltų juodųjų pipirų
  1. Agurkus nuplauname, nupjauname jiems galiukus, pjauname išilgai į 4 dalis ir dar skersai per pusę.
  2. Dedame į dubenį, pabarstome druska ir išmaišome, kad druska patektų ant jų visų.
  3. Perpilame į kiaurasamtį ir paliekame varvėti.
  4. Nedideliame puodelyje ar prikaistuvyje pakaitinam 50ml aliejaus (nereikia stipriai, kad nerūktų) ir suberiame kumino bei kalendros miltelius.
  5. Maišydami pakaitiname apie minutę, nukaičiame suberiame paprikos dribsnius, įmaišome, paliekame atvėsti.
  6. Agurkus sudedame į dubenį, užberiame smulkintus svogūnų laiškus, užpilame actu ir aliejumi su prieskoniais.
  7. Išmaišome, kad aliejus padengtų visus agurkus ir svogūnų laiškus tolygiai.
  8. Uždengiame, dedame į šaldytuvą bent 15min.
  9. Jogurtą dedame į dubenį, įspaudžiame citrinos sultis ir užtarkuojame geltonąją žievelės dalį, truputį pasūdome, pabarstome maltais juodaisiais pipirais.
  10. Smulkiai sukapojame krapus, mėtų lapelius ir petražoles.
  11. 2/3 žalumynų suberiame į jogurtą, pašlakstome alyvuogių aliejumi - kokius 2..3 šaukštus ir gerai viską išmaišome.
  12. Imame didelę, gilią lėkštę, į ją supilame jogurto ir žalumynų mišinį.
  13. Ant viršaus kiauru šaukštu (idant nuvarvėtų skysčio perteklius) dedame agurkus ir svogūnus.
  14. Viską užbarstome likusiais kapotais žalumynais ir nedelsiant patiekiame.

Neįtikėtinai gaivus ir pikantiškas skonių mišinys, lydimas gaivių ir traškių agurkų bei pikantiškų, tačiau jogurtu prigesintų paprikų skonio. Viskam nurimus burnoje lieka mėtų vėsa, lydima citrinos sulčių natų. Visiškas WOW pojūtis burnoje. Kaži ar įmanoma sugalvot ką nors gardesnio ir lengvesnio karštai vasaros popietei. Idealus garnyras prie Viduržemio virtuvės stiliaus grill patiekalų, kad ir kas tai bebūtų – mėsa ar žuvis. Visiškas gastronominis fejerverkas ir mano šios vasaros favoritas.

Dėl agurkų marinavimo – sako, kad juos galima marinuoti ir pernakt, tikiu – blogiau nebus. Čia kai neskubate, bet jei skubate – duokite jiems pabūti su prieskoniais bent 15 ar 30min. Jums patiks.

Aš dar galėčiau ilgai pasakoti komplimentus šiam patiekalui, bet nevargsiu – pasigaminkite jį patys ir paragaukite. Krisite nuo kėdės po stalu tartum Gustavas sekmadieniais.

Skanaus! 🙂