Nors šiemet gamta kupina orų anomalijų – antai dabar balandžio pabaiga, o už lango vėl sninga – tačiau pavasaris vis tiek po truputį keliauja pas mus. Geriausias to įrodymas yra prasidėję pirmieji laukinės gamtos žalumynai, kurie naudojami sezoninės virtuvės patiekalams ruošti. Tai kiaulpienių lapeliai, švieži garšvos lapeliai, bobabausiai ir briedžiukai (nors ir ne žalumynai, bet labai pavasariški grybai) ir žinoma – dilgėlės.

Apie dilgėlių naudą bei jų turtingumą vitaminais ir mikroelementais kalbėta ne kartą, aš nesikartosiu. Gal tik priminsiu nuvalkiotą šablonišką apibūdinimą „dilgėlės yra pavasarinė vitaminų bomba”. Dabar jos dar jaunos, šviežios, jų lapeliai ir koteliai minkštučiai, todėl dabar pats patiekalų iš dilgėlių lapelių sezonas.

Kaip išsivirti gardžios dilgėlių sriubos jau rašiau prieš kelis metus. Šiandien papasakosiu apie gaivias, bet sočias pavasarines salotas su dilgėlių lapeliais.

Salotoms reikės:

300g ridikėlių

4 kietai virtų kiaušinių

svogūnų laiškų ir kelių šakelių krapų

didelio kupsto dilgėlių lapelių

Gamyba irgi paprasta: ridikėlius, svogūnų laiškus ir krapus susmulkinam, kiaušinius supjaustom kubeliais, o perrinktus dilgėlių lapelius perliejam verdančiu vandeniu (tai nuplaus dulkes ir juos suminkštins, kad nebedilgintų) bei šiek tiek pasmulkinam. Viską sumaišome dubenyje su neriebia grietine ir trupučiu druskos arba su majonezu (tada papildomai sūdyti nereikia) arba (jei norite lengvo gaivumo) tuomet sumaišykite 3 dalis alyvuogių aliejaus su 1 dalimi citrinų sulčių ir šiek tiek druskos. Šiuo gaiviu padažu apšlakstykite salotas ir patiekite.

Tiesa, kai rinksite dilgėles – rinkite jų daug. Tiesiog jų švelnūs lapeliai, nuplikyti verdančiu vandeniu, sukrenta ne ką prasčiau nei špinatai ir iš didelio kupsto dilgėlių lieka nedidelė saujelė… Tad jeigu rasite jauną dilgėlyną – netingėkite ir prisiskinkite dilgėlių lapų daug. (Apie tai, kad dilgėles reikia rinkti nuošalioje nuo kelių ir kitų aplinkos teršalų šaltinių vietoje bei naudoti pirštines, idant nedilgintų, turbūt priminti nereikia? 😉 ).

Dar vis laikotės pažadų sau maitintis sveikiau ir iki vasaros numesti svorio? Šios salotos derės su jūsų pažadais sau. Gaivios, lengvos, sočios ir valgomos be sąžinės priekaištų.

Galima valgyti vienas arba naudoti kaip garnyrą pagrindiniam patiekalui.

Skanaus! 🙂