Šis nesaldus pyragas, kuris labai primena kišą (quiche), yra puikus užkandis kai lauki ateinant ką į svečius arba pačiam tenka neštis savo užkandžius į šventę. Na, pavyzdžiui, į kokį įmonės vakarėlį arba Naujųjų metų sutikimą pas draugus. Jis paprastas, gardus ir atvėsęs, jį galima pjaustyti trikampiais gabaliukais ir valgyti rankomis. Žodžiu labai vykęs užkandis, kurį paruošti yra pigu ir lengva.

Beje, trijų svogūnų pyragu jis vadinamas todėl, kad naudojamas geltonasis (tradicinis) svogūnas, raudonasis svogūnas ir poras. Nes poras kaip ir irgi svogūnas. Ar ne? Ar tikrai ne? 😉

Produktai

  • 1 pakelis bemielės tešlos
  • 3 raudonieji svogūnai (gali būti šalotiniai)
  • 3 geltonieji svogūnai
  • 1 poras
  • 3 kiaušiniai
  • 100ml riebios grietinėlės
  • 200g tarkuoto Mozarella sūrio
  • druskos, maltų pipirų
  • aliejaus ir 100g sviesto kepimui

Gamyba

  • Keptuvėje įkaitiname kelis šlakelius aliejaus su sviestu
  • Suberiame pusžiedžiais smulkintus svogūnus ir porą
  • Kepame, kol suminkštės ir ims skrusti (karamelizuotis), gardiname druska ir pipirais.
  • Nukaičiame ir leidžiame pravėsti. Tuo metu iškočiojame tešlą ir dedame į plačią kepimo formą neaukštais kraštais
  • Dubenėlyje įmušame kiaušinius, pilame grietinėlę, viską išmaišome.
  • Į tešlą dedame pravėsusius svogūnus, paskleidžiame tolygiai, pilame kiaušinių ir grietinėlės mišinį, užbarstome tarkuotu sūriu
  • Kepame +180C t orkaitėje pusvalandį, kol tešla taps traški, o sūris ims dailiai ruduoti.
  • Ištraukę leidžiame pravėsti bent 15min. Valgome šiltą arba jau visai atvėsusį

Tai tiek to vargo gaminant pyragą. Tiesa, svarbus momentas: deramai apkepti svogūnus. Būtent apkepti, ne patroškinti, nes nėra nieko bjauriau nei virtų svogūnų kvapas ar skonis. Kuo skiriasi virimas nuo kepimo? Kaitra. Jos turi būti daug, keptuvė turi būti visada įkaitusi. Todėl jeigu jūsų viryklė nėra galinga – apkepkite svogūnus dalimis, blogiau nebus. Blogiau bus tada, jei viską vienu metu subersite į pravėsusią keptuvę, svogūnai paleis savo sultis ir jose virs, vėliau – troškinsis. Ne, taip netinka – juos reikia kepti, šiek tiek karamelizuoti ir tik tada pyragas bus gardus.

O visa kita paprasta, neįmanoma sugadinti. Išsikepkit, mėgaukitės patys ir vaišinkite draugus.  🙂

Skanaus!