Dabar ruduo, pats kriaušių metas – kriaušių, kurios nėra linkę taip ilgai ir šauniai laikytis, kaip tą daro obuoliai, todėl jas tenka suvalgyti pirmas, antraip jos gana greit ima pūti. Galima kriaušes konservuoti įvairias būdais, siekiant išsaugoti jų tinkamumą maistui, bet galima tiesiog pasinaudoti kriaušių sezonu ir išsikepti saldų užkandį prie kavos ar arbatos.

Ne kartą esu sakęs, kad miltai nėra mano draugai ir man it prakeiksmas beveik niekas nepavyksta, kame reikia gaminti tešlą. Vienok šis pyragas yra toks paprastas, kad turint virtuvinį kombainą jo neįmanoma sugadinti. Tiesiog reikia daryti vieną veiksmą po kito nuosekliai ir visa kita padarys kombainas.

Dar momentas: jeigu jau šis pyragas pavyko man, tuomet jis tikrai pavyks ir vaikams. O tai gali būti gera proga pakviesti juos į virtuvę ir leisti pamėgti maisto gamybą. Jie savo rankomis galės padaryti viską nuo pradžių iki pabaigos ir vėliau gauti atpildą: vanile kvepiantį minkštą ir purų kriaušių pyragą su karamele.

Kartu pasidedu šį receptą sau tarsi į užrašinę, idant ir kitiemet galėčiau mikliai jį rasti ir kartoti.

Dabar apie pyragą: tai taip vadinamas „apverstas pyragas”, kurio gamybai reikės apvalios kepimo formos, kurią reikia iškloti kepimo popieriumi ir pyragas bus pradedamas konstruoti nuo viršaus, tuomet iškepęs bus apverstas ant lėkštės ir patiekiamas karštas, ar jau atvėsęs. Eime gaminti.

Produktai:

3-4 didelės kriaušės
3 kiaušiniai
100g cukraus
vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto
300g miltų
šaukštelis kepimo miltelių
100ml aliejaus
100ml pieno
80g sviesto
150g rudojo cukraus

Gamyba:

Kiaušinius, aliejų, pieną, vanilę ir cukrų išmaišome šluotele (dar geriau – virtuviniame kombaine) iki vienalytės masės, maišant suberiame miltus ir kepimo miltelius ir maišome, kol gausime vienalytę, kondensuoto pieno tirštumo masę.

Kriaušes nulupame ir supjaustome plonomis skiltelėmis be sėklų ir kotelių.

Prikaistuvyje su rankena ant vidutinės ugnies ištirpdome sviestą, suberiame rudąjį cukrų ir maišant šluotele kaitiname 3min. Turi gauti kreminė, kiek putojanti rusva karamelė.

Apvalią kepimo formą išklojame kepimo popieriumi. Ant jo dugno užtepame karamelę, tada dailiai išdėliojame kriaušes ir viską užpilame skysta tešla.

Kepame +180C orkaitėje 35min. tada išjungus orkaitę leidžiame jam pravėsti praviroje orkaitėje ~10min.

Išėmus iš kepimo formos apverčiame pyragą didelėje lėkštėje (uždedam lėkštę ant pyrago ir apverčiam), nuimam kepimo popierių. Pateikiame dar šiltą, trikampiais gabalėliais su plombyro ledais.

Tai va ir tiek to darbo, o pyragas minkštas ir labai gardus. Puikus saldus užkandis savaitgalio pavakarei su puodeliu arbatos ar kavos. 🙂

Receptą nusižiūrėjau iš šio video:

Nuotrauka iliustracijai sukurta Jodie MorganUnsplash