Kokias asociacijas jums kelia žodžiai Helloween’as arba vėlinės? Man visų pirma prieš akis iškyla tamsa, bjaurus gūsingas vėjas, šlapdriba ir noras nekišti nosies iš namų. Dar nuo vaikystės laikų pamenu suaugusiųjų pokalbius apie tai kaip jie lankė kapus, peršalo, apsirgo ir t.t. O ir man pačiam, jau suaugus, vėlinės labiau primindavo tamsias gatves susgūžusius žmones ir šlapias kojas, nei kad kažkokią šventę ar pramogą.

Bet tik ne šiemet! Kokie orai mus lepina šiomis dienomis! Vaiskus dangus, rudeniška saulė, nurimus vėjui temperatūra pakyla iki +15C – na kur tokia prabanga matyta spalio pabaigai?!

Todėl tuo metu, kai kiti maisto blogeriai ruošėsi ir rašė apie šiurpinančius užkandžius ar patiekalus aš nuėjau paprastesniu keliu: mes nusprendėme uždaryti grilinimo sezoną. O ką reikia gaminti uždarymui? Tą patį, kuo atidarai sezoną: kartvelišku šašlyku. Beje, taip visiškai netyčia man dar pavyko nupirkti kartveliškos duonos, daržovių ir žalumynų bei kartveliškų prieskonių, todėl vakarėlis (rudenį tai vyksta vėlyvos popietės metu, mat temsta anksti ir saulei nusileidus oras mikliai vėsta) terasoje vyko sakartvelo stiliumi.

Vakarėliui bandžiau man naują receptą, kuris puikiai tiko kaip garnyras prie keptos mėsos ir kartveliškos duonos, todėl rašau apie receptą čia, idant ir jūs galėtumėte juo pasinaudoti ir man neužsimirštų kitais grilinimo sezonais.

Sakartveliškos salotos

produktų reikia labai nedaug ir pagaminamos jos vos per kelias minutes.

6 pomidorai
6 agurkai
4 skiltelės česnako
puokštelė petražolių lapų
puokštelė kalendros lapų

prieskoniai – Svanetiška druska, Chmelli sunelli, kaukazietiška adžika ir šiek tiek gardaus aliejaus (aš naudojau alyvuogių aliejų).

Pomidorus ir agurkus supjaustome stambiais kubeliais, petražoles, kalendrą ir česnakus smulkiai sukapojame. Viską beriame į dubenį, pabarstome šaukšteliu Chmelli sunelli, puse šaukštelio Svanetijos druskos (tai kaukazietiška druska su prieskoniais), šaukštelį adžikos ir ~100ml aliejaus išmaišome indelyje ir užpilame ant daržovių. Viską švelniai išmaišome, kad aliejus ir prieskoniai pasklistų po daržoves, ir patiekiame valgytojams.

Šviežia kartvelietiška duona, sultingas dūmu kvepiantys šašlykas ir šios salotos – tiek užtenka, kad jūsų svečiai taptų laimingi ir šypsenos nušvistų jų veiduose.

sakartveliškos salotos

Greičiausiai jūs skaitote ir galvojate – aha, taip, labai viskas paprasta: svanetijos druska, adžika, kiti prieskoniai. Kur jų gauti?

Man tiesiog pasisekė. Aš lankiausi Benedikto turguje Vilniuje, kur aptikau moterį, prekiaujančia kaukazietiškais prieskoniais. Pirmą kartą radau Lietuvoje pirkti Uccho-sunelli, baltos ir raudonos Svanetijos druskos, bei kitų prieskonių, kurių net ir specializuotose prieskonių parduotuvėse nesu radęs, kiek ieškojau.

Būsite šalia šio turgaus – užsukite ir nusipirkite. Nereklamuoju iš pareigos, bet iš labai asmeniškų paskatų, mat jeigu jūs visi pirksite, ta gal būt šios moters verslas gyvuos ir aš žinosiu kur rasti gerų prieskonių kaukazietiškos virtuvės patiekalams, kai ir man jų prireiks.

Žodžiu nepasididžiuokite, nesiraukykite, kad ši pardavėja Sakartvelą tebevadina Gruzija (ji pagyvenusi, jai galima) ir pirkite jos prieskonius. Anava prieskoniai uzbekiškam plovui jau kartu su raugerškio uogomis sudėti – na kur kitur tokių gausite?

Ir pabaigai apie salotas: jos ryškios, pikantiškos, paprastos ir man patiko. Labai tinka prie ant žarijų keptos mėsos. Pasibandykite, ir jei kalendra nėra jūsų priešas – tikiu, ir salotos patiks.

Skanaus! 🙂